Vacker vandring och vinprovning

Som avslutning på resan besökte vi våra svensk-schweiziska vänner för att fira en jämn födelsedag i vackra Siondalen i södra Schweiz. Lördagen började med en vandring högt uppe på bergssluttningen genom vackra vinodlingar under ledning av vinodlaren Yvo som med stor inlevelse och humor berättade om sin ekologiska vingård. Bland vinrankorna fick vi även provsmaka på vin och väl nere på själva vingården bjöds på schweiziska specialiter som torkat kött och ost till ännu mera vin.

Ivo menade att det kanske inte gör så mycket för klimatet och världen att odla ekologiskt däremot att försöka handla så lokalt som möjligt. Jag fick mig en tankeställare och funderar på varför jag ibland köper vin från andra sidan jordklotet och Sydafrika när det finns minst lika goda viner på närmare håll i Europa. Från och med nu blir det så! Älskar välordnade Schweiz som vi har spenderat mycket tid i, även mitt i vinodlingarna står skyltar med promenadavstånd i minuter. Bergen runt dalen är höga, 2-3500 m ö h, och det är inte långt till skidorter som Verbier, Crans Montana och Avoriaz. Förresten har vi efterlyst vår dotter där i en skidort för sådär 10-15 år sedan när hon hade försvunnit. Svaret vi fick var att ingen hade kommit bort där på 150 år.

6 Comments

  1. Så vackert och kul med kombinationsresa!
    Jag gillar också Schweiz. Bodde ju där ett år i min ungdom och har varit tillbaka några gånger efter det med familj och man. Inte minst för skidåkning. Tågförseningar existerar inte. Där finns mycket att lära!!! hoppas ni inte fick vänta alltför länge på att dottern kom tillrätta. Vi tappade bort vår yngsta på en flygplats en gång. Vilken skräck strax innan avgång hem. Han var 4-5 år och inte alls typen som försvann så blev väldigt oroliga. Båda pojkarna lekte vid en klätterställning och så hade han gått efter en man som han trodde var pappa sen var han lost. Minns paniken!
    Kram Annika

    • Karin

      Precis, tågen går alltid på tid! Min man och jag bodde där ett år innan barnen kom, då blev det mycket skidåkning. Urk, att tappa bort på flygplats måste nästan vara ännu värre. Vår dotter dök plötsligt upp i en korsning mellan olika nerfarter efter kanske en halvtimme. Tror att det hade med ålderns att göra, lite form av frigörelse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.