Oktoberfest

IMG_9188

När vi bodde i Tyskland lärde vi oss hur enkelt och gemytligt det är med Oktoberfest som är en gammal tradition från just södra Tyskland. Konceptet är typ mycket öl och vin, enkel mat, kulörta lyktor (hmpf…), hög stämning och umpa-umpa musik.

IMG_9215 IMG_9200 IMG_9183 (1)

Efter att ha varit tvungna att ställa in för några veckor sedan när jag var utslagen av ett envist virus fick vi äntligen till vår Oktoberfest i fredags kväll! Skön stämning på fredagskvällen när alla är avslappnade efter veckan och hela helgen väntar. Har upptäck att helgen blir längre när något roligt händer redan på fredagskvällen. Vi och våra vänner åt grillad bratwurst och kassler, potatissallad, pickles, pretzels och apfelstrudel (recept nedan). Och massor av tyskt öl och vin förstås! I år hoppade vi över sauerkraut som annars är ett givet inslag i Tyskland.

IMG_9221

På långbordet hade jag svart metervara från Ikea som duk och massor av ljuslyktor i dova färger tillsammans med några guldfärgade blockljus. Hm, min man blev lite trött på mig när ölflaskorna var tvungna att matcha dukningen. Sedan dekorerade jag med egenhändigt plockade solrosor. Lite roligt hur jag fick tag i dem så här sent på säsongen men det skall jag skriva om i ett annat inlägg 😉

IMG_9248

Enkel Apfelstrudel

2 fasta äpplen
drygt 1/2 dl strösocker
1/2 dl sirap
3 msk smör
1 msk kanel
1 färdig stor smördegsplatta ca 25x35cm
1 ägg
florsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut smördegsplattan på bakplåtspapper på en plåt. Skala och tärna äpplena i ca 1×1 cm kuber. Smält smöret i en stekpanna och stek äppeltärningarna hastigt på hög värme. Häll i socker, sirap och kanel och koka ihop till en simmig sås några minuter. Låt svalna (annars smälter smördegen). Bred ut på 2/3 delar från långsidan av smördegen. Pensla sista 10 cm med uppvispat ägg och rulla ihop till en rulle. Lägg skarven mot bakplåtspapperet. Nyp ihop sista biten och även kanterna så fyllningen håller sig på plats. Pensla hela med uppvispade ägget. Grädda mitt i ugnen ca 20 min eller tills ovansidan är gyllene. Strö på florsocker innan servering och bjud vispad grädde till.

IMG_9213

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *