Att hälsa på sjön och Oscars goda bröd

Dalarö

 
Vi har tillbringat några dagar i Stockholms skärgård bland tusen och en öar. Underbaraste finaste, finns ingen vackrare plats att vara på om man ser det lite i stort eller kanske från ovan. Jag flyger ofta in och landar på Bromma flygplats strax utanför Stockholm och varje gång slår det mig hur vacker huvudstaden är från ovan och vilken fantastisk skärgård som finns strax utanför.

Vi har njutit av fantastiska solnedgångar, legat på byggan och vi har åkt båt.

Vi blir vinkade åt (heter det så?) och vi vinkar tillbaka. Ni som kanske följer mig här vet att jag iakttar min omgivning och är lite av en betraktare så där på lagom avstånd. Nu vet jag hur man vinkar på sjön och här kommer en instruktion:

För upp armbågen i höjd med örat. Sträck upp handen rakt upp med handflatan vinklad i riktningen mot den som vikningen berör. Tummen riktad in mot handflatan. För handen rytmiskt och lugnt från vänster till höger 2-3 gånger. Så där ja, nu vet du hur man vinkar till sjöss!

 

Jag blev ombedd att baka ”det där goda brödet som jag alltid gör”. Det är Oscars recept som jag gärna delar med mig av. Enkelt,  sköter sig själv i kylskåpet under natten, så att det blir nybakat till frukost. Perfekt på en skärgårdsö där det är långt till affären.

Så här ser degen ut när den är klar att ställas in i kylskåpet över natten.

 

Oscars bröd, 2 baguetter eller ett stort bröd

Ett härligt surdegsliknande segt bröd med håligheter och hård skorpa.

4 dl vatten från kranen

15 gr färsk jäst

9 dl vetemjöl special

1,5 tsk salt (ca 10 gram)

 

Mät upp vattnet i en bunke. Rör i jäst och salt så att jästen löser sig. Mät upp mjölet och häll i och rör runt så att allt blandar sig väl. Rör bara så att mjölet blandar sig med vattnet och jästen, 1-2 minuter.

Inplastad deg som skall jäsa i kylskåp över natten.

Plasta in bunken och ställ i kylskåpet. Låt jäsa ordentligt i 10-14 timmar. Degen skall vara bubblig och på väg att falla ihop, som om den är på väg att krypa ner i ett hål, när den är klar. Häll ut på bakbordet och vik bara degen ett par gånger. Inget knådande. Forma och snurra två baguetter eller ett större bröd. Lägg på bakplåtspapper på plåt. Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader, varmluft. In i ugnen, efter 10 minuter spraya med vatten i ugnen och lufta genom att öppna och stänga ugnsluckan några gånger. Upprepa efter ytterligare 10 minuter. Brödet är färdiggräddat efter ca 30-40 minuter, låt det gärna få lite färg. Dra eventuellt ner värmen till ca 150 grader efter ca 20 minuter. Låt svalna och njut i skivor med smör och ost.

 

 

 

3 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.