I väskan hem från Turkiet, Grekland och Schweiz.

När jag reser tar jag oftast med mig något ätbart hem. Jag är inte så mycket för oanvändbara prylar och traditionella reseminnen. Älskar att botanisera i matvaruaffärer i andra länder. Kikar runt bland kryddor, drycker, godsaker, oljor, ostar, bakverk och baktillbehör och det är oftast det som får följa med hem.

I Turkiet fann jag galet goda rostade hasselnötter som vi satt och knaprade på till vinet uppe på hotellets takterass innan kvällarnas festligheter satte igång. En hel hög med påsar ligger nu i köksskåpet och väntar på att förgylla måltiderna i höst. Gissar att några middagsgäster får smaka på hemgjord hasselnötsglass framöver.

I Schweiz åker jag gärna till Migros, den stora matvarukedjan, och går och njuter av alla fina råvaror. En stor bit ost av favoriten Gruyère följde med hem men den han inte ens komma med på bild här hemma. I Schweiz skrattar man åt våra snåla osthyvlar, där tar man fram en rejäl kniv och skär av en kraftig skiva som äts i små bitar till brödet. Choklad får också ofta följa med hem men nu blev det en god liten sötsak bestående mestadels av hasselnötter, Giotto. Kanske egentligen från Italien och den är supergod kylskåpskall till kaffet.

Våra vänner bor i Siondalen i södra Schweiz och där odlas vin, grönsaker och framför allt frukt. En specialitet är olika likör- och spritsorter av persika, körsbär och päron. Många familjer lämnar bort sin egen frukt för tillverkning av olika alkoholhaltiga drycker. En flaska päronsprit är roligt att ha hemma mest som en annorlunda digestif efter maten. Annars tycker jag mest om den svagare och sötare päronlikören som heter Williamine men den hittade jag tyvärr inte på flygplatsen. Vid en tidigare resa till Schweiz handlade jag en otroligt bra golvborste av hästtagel, så mjuk och fin och som verkligen sopar rent. Schweizisk superkvalitet som inte alls var dyr.

Och så till sist den stora vackra skärbrädan av olivträ från Samos. Jag är så glad för den som redan har blivit en favorit i köket.

5 Comments

 1. Fina bilder som väcker både reseminnen och mina smaklökar! Brukar i regel inte köpa med något alls hem, men en lite skärbräda från Samos av olivträd har även jag i min ägo! Sopborste var något annorlunda och tänk att en sådan kan bli så vacker på bild! 🙂
  Kram Gunilla

  • Karin

   Tack, ja du, sopborsten har många haft roligt åt när jag säger att den är köpt i Schweiz 🙂 Vi följde med våra vänner på jubileum hos en järnhandel och det var riktigt roligt att gå och botanisera bland koskällor och redskap till vingårdar. Och så hittade jag borsten!

 2. Ja det är ju jätteroligt att botanisera i utländska matvaruaffärer och köpa med lite skojigt hem. Minns att jag någon gång för längesen köpt något alkoholhaltigt med päron i själva flaskan. Mest för päronet. Jag gjorde så god hasselnötsglass för lite sen. Bra recept i Annas mat (husgud) Upptäckte då att jag troligen i förra årets rensningsiver rensat bort en liten visp som jag inte trodde jag använde längre. Tyvärr var den till glassmaskinen som nu inte har någon funktion längre. Men går ju fint att göra glass utan. Bara lite retligt! Och sopborsten gick den ner i väskan eller hur gjorde du?
  Kram Annika

  • Karin

   Minns inte men tror att jag hade skaft och allt med på flyget och att det fick följa med i kabinen 🙂 De där flaskorna med päron i är så snygga, letade efter det på flygplatsen men hittade inte det heller. ja, visst är det kul att ta med sig ätbart hem. Tack för tipset, skall kolla Annas mat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.