Kvällstur till Engelska Parken

Vi tog cyklarna genom skogen på grusvägen till Gäddeholms Herrgård. Mellan mangårdsbyggnaden och Mälaren finns en övergiven engelsk park som anlades för över 150 år sedan. Här planterade man då alla lövträd som fanns i den svenska floran.

Stigar i dunkel slingrar under de gigantiska lövkronorna. Korna som numera betar i parken har tagit sin kvällsvila på ängen intill. Jag hade hoppats få se flocken av kor vandra på stigarna under träden.

Stoltheten i parken idag är ett honträd (jag visste inte att det fanns det) av Svartpoppel som är ett av få exemplar i hela Europa. Barken är grov och svart till skillnad från bokarnas stammar som nästan är silverglänsande i kvällssolen.

Parken är en lite undanskymd och bortglömd plats som jag gärna återkommer till. En gravsten till minne av en häst påminner om andra tider då jag tror att kärleken till naturen och djur var djupare än idag.

3 Comments

  1. Så fint att följa med på din promenad bland de vackra träden! Svarpoppel, kände jag inte till! Tänkte på Gräfsnäs parkområde, som ligger nära Alingsås, då jag såg dina bilder.
    Kram Gunilla

    • Karin

      Tack Nilla! Fick just höra att det gick guidade turer i parken för länge sedan. Nu går det mest kor och idisslar där men en väldigt fridfull plats är det. Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Önskar dig en fin fortsättning på veckan. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.