Islossning

Den gångna veckan har inneburit lite av en islossning för mig. Min mamma har flyttat till äldreboende och min bror och jag har rensat och tömt hennes lägenhet och nu är vi så gott som klara. Jag måste säga att jag hade missbedömt omfattningen av det hela. Vi har arbetat med det flera hela dagar och de senaste veckorna konstant nästan varje vardagskväll. Hur är det möjligt att det kan innebära så mycket arbete i form av rensning, sortering och uppdelning av bohag och hela tiden med hänsyn till mammas önskemål? Nu har i iallafall flyttlass gått till mamma, auktionsfirma har hämtat och likaså Myrorna. I Stockholm kan man dessutom få hjälp med bortforsling till återvinning vilket har varit till stor hjälp. Jag tror mamma är riktigt nöjd även om hon inte riktigt har förmågan att säga det. Nu har jag lovat mig själv att aldrig spara och samla så mycket för egen del och rensningen i mina egna lador har redan börjat. En av mina vänner men finländsk ursprung konstaterade krasst och osentimentalt att ”svepningen har inga fickor”.

Isen ligger spegelblank men jag har ett splittrat (!) förhållande till just is. Är livrädd att gå ut på isar men tycker samtidigt det är något av det vackraste som finns. Nästa helg skulle vi egentligen har firat min mans jämna födelsedag tillsammans på Ishotellet i Jukkasjärvi. Vi har alla i familjen velat åka dit sedan länge och nu får vi uppenbarligen vänta ett år till. Sånt är livet!

6 Comments

 1. Ja jag kommer väl ihåg när jag och min bror gjorde samma arbete. Påfrestande! Men skönt när man är klar. Efteråt rensade jag en hel del hemma i rena farten. Kommer ihåg äldsta sonen konstaterade att ja mamma du underlättar för oss. Så är det. Såklart skönast om man får rensa själv men det blir inte alltid så. Snart dags att ta ett tag igen tror jag.
  kram Annika

  • Karin

   Ja, vi har flyttat ett par gånger de senaste åren så vi har rensat kontinuerligt, det är skönt. Men samtidigt det finns alltid något att gå igenom som har legat till sig så det skall ske nu 🙂

 2. Så skönt för din mamma att hon nu har ett annat boende med all hjälp ifrån er. Ja, det där med att rensa och tömma efter anhöriga är ett känslofyllt och krävande arbete! Det tar tid och får ta tid.
  Jag har aldrig tyckt om att samla på mig en massa saker, så jag skänker, säljer, mer än att jag fyller på med nytt!
  Försöker verkligen underlätta för våra barn inför den dag då vi inte finns mer!
  Kram Gunilla

  • Karin

   Ja, vi ser inte saker och prylar på samma sätt som de äldre. Det finns inte samma värde i att spara. Jag blir lite stressad av oordning och för mycket saker, vill ha det relativt avskalat och kunna överblicka. Det enda som får svälla ut här hemma är glas och porslin 😉

 3. Ja jisses vad den där generationen kan spara. Jag har också alltid rensat. Mina barn ska inte behöva ta reda på mitt ”skit”. Hehe, det där med fickorna var ju ”kul”. Och verkligen sant. Ibland undrar man om en del känner att flest prylar när en dör vinner. Typ.

  Så vackert med is, men förrädiskt. I helgen var det en plogbil som gick genom isen här i Enköping. Det gick bra med de som satt i, de hann hoppa ur.

  Kram Lena

  • Karin

   Ja, även många i vår ålder tycks tävla i den tävlingen 😉 Har sällan sett bilar i garagen när jag var fastighetsmäklare, för att inte tala om alla med bastu i villorna, mest rena upplagen av prylar. Ha ha, vi åker till återvinningen varje helg känns det som, kanske därför vi inte har så mycket. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.