Den stora hästinsamlingen, Laufskálarétt

IMG_8498

Jag har haft svårt att komma tillbaka från Island. Tankarna vandrar ständigt dit igen, till naturen och hästarna. Har svårt att koncentrera mig. Tittar på alla bilderna om och om igen. Konstaterar att jag inte har många bilder på oss som var där, det är bara bilder på den storslagna naturen och hästarna. Sista dagen var vi med och tittade på de stora hästinsamlingen i Laufskálarétt i närheten av lantbruksuniversitetet Hólar, norra Island.

IMG_8440

På norra Island lever flera gamla traditionerna kvar inom hästhållningen. Där släpps en stor del av hästarna fria i stora flockar uppe i bergen under sommaren. De rör sig över stora vidder och vattendrag. Hästarna blir uppfostrade av flocken och växer sig starka och modiga. De yngre lär sig av de äldre.

IMG_8507 (1)

Det är ungefär 600 hästar som samlas in här. Obegripligt många. Under mer än 20 minuter är det en ständig ström av hästar som springer ner från berget till insamlingsfållan. Förra året red jag utmed den här bergssidan och det är brantare än vad det ser ut. Det är svårt att förstå storheten i det hela, berget är enormt.

IMG_8447

IMG_8588

Efter alla hästarna kommer ryttarna ridande. Det är lite av feststämning. Jag ser familjer i blandade åldrar, ungdomsgäng och grupper av äldre män. En äldre kvinna kommer ridande i halsbrytande fart och med en handhäst bredvid sig. Alla är glada och rider i friskt tempo. Många vinkar år mig och andra fotografer.

IMG_8507 (1)

IMG_8521

Älskade hästar, vad vackra ni är. Jag står så nära, känner vinddraget. Flera hundra hästar passerar. Några skyggar för mig, det flesta tittar modigt och nyfiket.

IMG_8542 (1)

Alla färger är representerade. Bruna, svarta, skäckar, många olika varianter av fuxar, skimmlar, isabeller, blacka, silverfärgade. Konstaterar att de är kammouflagefärgade. Bildar en naturlig enighet med naturen. Svårt att skilja det ena från det andra. Kanske är det det som får mig att känna mig så delaktig. Som en liten del i det stora hela.

IMG_8549 (2)

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.