Ett kärt doftminne

Hennes egentliga namn var Lilly men det visste knappt någon för alla använde hennes smeknamn som jag låter vila i minnet.

Det sägs att doftminnet är starkare än synminnet och att just doftminnen från barndommen kan vara kristallklara och detaljerade.

Min barndomsväns eleganta mamma bar alltid parfymen Dior Diorissimo som med sin diskreta men tydligt doft av liljekonvalj anades som ett signum i rummet. Åh, andäktiga minnen av skimrande blågrå ögonskugga, knäkorta kjolar, välskötta naglar och klackar mot marmorgolvet i hallen sköljde över mig som en våg när jag plockade årets första bukett av liljekonvaljer. Det var en fin tid när vi småflickor sprang mellan villorna och delade förtroliga hemligheter i vårt universum insvepta i en doft av liljekonvalj hemma hos henne.

I Frankrike anses liljekonvaljen vara en helig blomma och den skall ha varit en stor inspirationskälla för modeskaparen Christian Dior. För honom var blomman en symbol för lycka och glädje och det sägs att han sydde in en liljekonvalj i varje klänningsfåll innan visning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.