Vegetarisk bolognese

IMG_2444

Vi har ätit mer och mer grönsaker här hemma senaste året. Jag har märkt att det är så enkelt att av av ren slentrian laga rätter med kött, det krävs bara lite mer tanke för mig att laga vegetariskt. Jag har inga som helst moraliska betänkligheter att äta kött men det känns ändå rätt att minska köttkonsumtionen. När vi äter kött är det helst ekologiskt svenskt lamm eller nöt, viltkött eller ekologisk kyckling (svårt att få tag på). Under vintern har jag lagat den här vegetariska bolognesen flera gånger och den har fått klart godkänt av alla i familjen. Till slut skrev jag ner receptet ordentligt. Det går bra att ta vilka tomater som helst. Från burk, färska eller tomatpuré. Har gjort på lite ute olika sätt och den blir lika god varje gång.

 

 VEGETARISK BOLOGNESE 

(3-4 portioner)

1 gul lök
1 palsternacka
1 morot
1 rödbeta
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
5 stora tomater (eller en burk krossade)
3 msk soya (Mrs Cheng)
1/2 dl rött vin ( el 2 msk rödvinsvinäger)
2 msk honung
1/2 dl vispgrädde (el havregrädde för vegansk)
salt, peppar, örtkryddor
olivolja

Skär rotfrukterna i 1/2 cm små bitar. Lättast att skiva på längden, strimla och sedan hacka. Fräs en kort stund i olivolja tillsammans med vitlök. Häll i alla andra ingredienser utom grädden och låt puttra ca 5-10 minuter. Det får gärna finnas lite spänst kvar i rotfruktstärningarna. Häll i grädden som rundar av smaken och koka ihop ett par minuter till. Smaka av med salt, peppar och örtkryddor. Servera med linguine, riven parmesan och gärna några pinjenötter eller pumpafrön. Är också jättegod att äta som en grönsaksröra med smulad fetaost på tillsammans med lite gott bröd.

IMG_2441 (1)

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.