Vegansk morotskaka

IMG_2434 (1)

 

Familjemiddagarna numera innehåller både vegetariska och veganska inslag. Dessutom försöker jag alltid minska mängden socker och bakar och lagar det mesta med betydligt mindre socker än i de ursprungliga recepten. Jag själv äter ”allt” men helst ekologiskt, närodlat och mestadels kött endast från vilt, lamm eller andra djur som har levt ett gott liv. Vegansk mat har jag inget emot och det är roligt att laga och lära sig mer om det. Oftast blir jag positivt överraskad över hur gott det är. Prova till exempel den här saftiga och supergoda veganska morotskakan och imponera på den yngre generationen!

 

VEGANSK MOROTSKAKA

 

3 finrivna morötter (ca 4-5 dl)
5 dl siktat dinkelmjöl
3,5 dl havredryck (jag tog Oatly)
2 dl socker (jag tog 1,5 dl)
1,5 dl rapsolja
0,5 dl psylliumhusk (en typ av fiber)
1,5 msk bakpulver
2 tsk malen kanel
3/4 tsk stötta kardemummakärnor
1 tsk salt

Frosting:
3 dl cashewnötter
1-1,5 dl vatten
1-2 msk agavesirap eller 5 urkärnade dadlar
0,5 citron, pressad och rivet skal
1 krm vaniljpulver

 

1. Blötlägg cashewnötterna i vattnet och låt ligga i blöt ca 5 timmar.

 

2. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta och riv morötterna på den fina sidan av rivjärnet. Smörj och bröa en form med löstagbar botten. Blanda samtliga ingredienserna till kakan i en bunke och häll i formen. Grädda mitt i ugnen ca 45 min, eller tills en provsticka kommer upp torr. Låt kakan svalna helt.

 

3. Frostigen: Häll av vattnet från nötterna och mixa dem tillsammans med socker eller dadlar, citron och smaka av med vaniljpulver. Bred över den avsvalnade kakan och ställ kallt innan servering. Garnera med nötter eller mandel.

 

Nästa gång skall jag ta någon typ av socker i frostingen i stället för dadlar för att få en ljusare färg. Receptet kommer från tidningen Lantliv Mat&Vin nr 4/2017 av gröna matkreatören Karoline Jönsson.

 

Här finns ett vegansk recept till på magiskt god chokladkaka som jag har bjudit på tidigare.

 

IMG_2446

IMG_2445

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.