Två goda desserter med päron

Jag fick en kasse med finfina päron av min bror. Som jag vet har det här trädet alltid bjudit på vackra och goda päron med det franskklingande namnet Bonne Louise. Päronen är rödgröna och förblir fasta och fina länge. Jag har alltid tyckt om den lite tropiska päronsmaken.

Nu fick jag inspiration att prova inkokta päron och det blev verkligen en härlig smakupplevelse som svepte mig tillbaka till barndomen och efterrätter i köket hos mormor. Jag kommer till och med ihåg hur glasskålen såg ut som hon serverade den kokta frukt ur. Min variant är nog lite mer kryddig och med smak av stjärnanis och här serverad på assiett från mormor.

Vaniljpäron med ingefära och stjärnanis, en stor glasburk

20 små fasta päron
1 vaniljstång
4 cm färsk ingefära
1,5 liter vatten
2 stjärnanis
6 dl socker
2 citroner

Pressa en citron i en skål med vatten. Skala päronen men behåll skaftet. Lägg de skalade päronen i citronvattnet så att de inte mörknar.

Koka upp vatten och socker, rör tills sockret lösts upp. Snitta vaniljstången, tillsätt den tillsammans med stjärnanis och ingefära. Skiva och lägg i den andra citronen.

Lägg päronen i den varma lagen och koka försiktigt cirka 10-20 minuter. Ta av från spisen, när det fortfarande är lite motstånd kvar i päronen, känn med en sticka eller kniv. Päronen mjuknar ytterligare i spadet.

Förvara päronen i en ren glasburk med sockerlag. Häll sockerlag i botten på glasburken först, lägg därefter försiktigt i ett päron i taget. Se till att lagen täcker päronen. Förvara i kylskåp.

Våra gäster i fredags fick kryddiga päron serverade tillsammans med vaniljklass. Jättegott!

Bonne Louise

Och så en en enkel kaka med mandelmassa som jag även gör med blåbär eller hallon. Alltid lika god och bäst serverad med en klick lättvispad grädde. Jag gör det enkelt och skalar inte ens päronen och det blir faktiskt finare kaka med skalen kvar.

Mandelkaka med päron

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g riven mandelmassa
100 g smält smör
3-4 päron, skivade
3 msk mandelspån

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret, bröa en springform ca 24-26 cm, riv mandelmassan.
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda i mjöl, bakpulver, vaniljsocker och därefter smält smör och riven mandelmassa. Häll i formen och stick ner tunna päronklyftor och strö över mandelspån. Grädda ca 30 min mitt i ugnen.

4 Comments

    • Karin

      Ja, testa kakan, är så enkel och jättegod! Päronträd är inte så lätta, enklast att köpa päronen i butik men jag blev så glad när jag fick en kasse. Vi hade två päronträd i vår tidigare trädgård men frukten blev brunfläckig och så småningom dog träden.

  1. Ser jättegott ut! Fick liknande pärondessert hos en kollega för några år sen. Så vacker i burken och god. Päronkakan testar jag omgående. Lovat ta med en kaka till vänner vi ska hälsa på. Kul med nytt recept! Tack!
    Kram Annika

    • Karin

      Roligt att du blev så förtjust i kakan! De inkokta päronen är egentligen mest vackra men en rolig smakpåminnelse från barndomen. Kram

Lämna ett svar till nillahalsaharmoni Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.