Skördepaj och god alkoholfri öl

Som så många gånger förr handlar jag ekologiska grönsaker i den lilla oansenliga boden på Kärrbo Prästgård. Utbudet varierar utifrån tillgång men broccoli, olika sorters kål och lök brukar alltid finnas.

En stor kasse ekologiska grönsaker för liten peng resulterade i en jättegod grönsakspaj. Till och med min man som är en inbiten köttätare (jag brukar kalla honom köttoman) tyckte den var jättegod. Så här gjorde jag:

Skördepaj för 4

1 rulle färdig smördeg
2 gula tomater
2 röda tomater
1 rödbeta
1 polkabeta
2 färska rödlökar
2 färska gula lökar
1/4 dels blomkålshuvud
1/4 dels broccolihuvud

2 dl riven parmesanost
3 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
svartpeppar
1 ägg till pensling
1/2 dl pumpafrön
1/2 paket 12 petits chèvres doux (getost)

Jag lägger smördegen på ett bakplåtspapper och trycker ner den i en pajform som ger stöd och formar degen efter formen.

Halverar tomater och lökar och skär betorna i kvartar. Lägger små buketter av broccoli och blomkål intill.

Vispar ihop parmesanost med ägg, mjölk och grädde. Vill att grönsakerna skall spela huvudrollen så ägg- och ostblandningen blir bara ett tunt hölje runt grönsakerna.

Viker upp smördegen runt grönsakerna och penslar kanten med ägg. Strör på pumpafrön och gräddar mitt i ugnen ca 30 minuter för att sedan ta ut pajen och klicka ut bitar av getost ovanpå, gräddar ytterligare ca 5 minuter.

Jag serverade med lite crème fraîche smaksatt med vitlök och örtkryddor.

Till vissa maträtter behövs något mustigare att dricka till än vanligt vatten. Jag är egentligen inget stort fan av öl men den här alkoholfria ölen har fin smak av humle utan alltför mycket beska. Riktigt fyllig och god tycker jag. Brukar finnas på ICA.

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.