Semlor för vuxna

IMG_0546

Idag har jag bjudit mina snälla svärföräldrar på semlor. Bakade semmelbullar (perfekt att ha i frysen vid oväntat besök) i helgen och hängde på trenden att hitta på något nytt med de klassiska semlorna. Eftersom jag inte hade någon mandelmassa hemma och vi har nästan en mil till närmsta affär blev det även hemgjord fyllning av mandel. Oj, oj vad god den blev med kraftig mandelsmak och inte så söt. Dessutom piffade jag till vuxensemlorna med lite konjak i mandelmassan!
Prova – gott till kaffet!

Mandelmassan

2 dl hel mandel
1/2 dl strösocker
4 msk vatten

Körde i mixer. Hälften, till 3 semlor, blandade jag med knappt 1 msk konjak.

IMG_0543

Hittade recept från Arla på bullarna och de blev höga och luftiga. Toppenrecept helt enkelt!

Semlor

75 gr smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 dl socker
1 krm salt
1/2 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)
1 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ägg till pensling (jag hoppade över det)

Smält smör, tillsätt mjölk och rör till fingervärme. Smula i jästen och rör tills jästen har löst sig. Rör i socker, salt, ev kardemumma, ett ägg och 6 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig, låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda 1 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och blanda i degen. Ta upp degen på bakbord och dela i 12 bullar. (Jag gjorde lite mindre och fick 14 st.) Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.

Jag provade att grädda i lite olika formar och högst och finast bullar fick jag i muffinsformar.

IMG_0540

IMG_0530

2 Comments

  1. Gunilla Sjöö

    Super goda semlor som jag har blivit bjuden på hos Karin under helgen. Karin har alltid haft passion till bakning och desserter! Fortsätt med det Karin!👏👏👏

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.