Röda vinbärskaka med marängtopp

Häromdagen bjöd jag mamma på en riktigt mumsig röda vinbärskaka till kaffet. Grundreceptet brukar jag göra med blåbär men nu hade jag plockat röda vinbär i M´s fina trädgård. Dessutom lyxade jag till kakan med ett täcke av krispiga marängtoppar.  Kakan är precis lika god utan marängen som jag spritsade med morfars gamla tyllar, han var konditor och hade fint handlag med tårtor och bakelser.

Röda vinbärskaka med marängtopp

2 ägg
1,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gram smält smör
150 gram riven mandelmassa
3-4 dl röda vinbär (eller blåbär)

Topping:
2 äggvitor
1,25 dl strösocker
0,5 kryddmått ättika

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter.
Visa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda i mjölet tillsammans med bakpulvret. Blanda i smält smör och riven mandelmassa. Vänd försiktigt i bären så de inte går sönder. Bred ut i formen och grädda i mitten/nedre delen av ugnen i 20 minuter. (Om kakan görs utan marängtopp grädda i ca 30 minuter).
Gör under tiden marängen. Vispa vitorna med elvisp i torr och ren bunke. När skummet är fluffigt blanda i strösocker och ättika och vispa tills smeten är blank och stabil. Tag kakan ur ugnen och bred på marängen eller spritsa ut toppar. Sätt in i ugnen igen och sätt på varmluftsfunktionen. Grädda ytterligare ca 20 minuter, efter halva tiden dra ner ugnen till 150 grader. Passa noga så att marängen inte blir bränd! Låt svalna och njut med en klick grädde för extra mums!

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.