Rabarberkaka i portionsformar

Ni vet väl att jag bara bjuder på mina bästa recept? Det här är ett sådant som alltid fungerar och blir kalasgott. En riktig semesterkaka, helt enkelt bara att röra ihop alla ingredienserna i en kastrull. Här har jag gjort några portionsformar av en halv sats tillsammans med rabarber. Perfekta att ta med. I ursprungsreceptet används hallon och bakas i en mindre långpanna. Även blåbär är gott att använda som jag gjorde den här sommaren, här är receptet.

Rabarberkaka i portionsformar, 8 st

100 gr smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljsocker
2 dl rabarber i mindre bitar
smör att hyvla över

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Rör i äggen med en sked. Det behöver inte vispas. Blanda i socker, mjöl och vaniljsocker. Blanda i rabarbern. Klicka i portionsformar upp till 2/3 delar. (Jag klädde formarna med bakplåtspapper men det borde gå lika bra att smöra och mjöla dem.) Hyvla på en skiva smör. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. De kan vara lite kladdiga inuti, de kommer inte jäsa upp så mycket eftersom det inte är i något bakpulver.

Servera med lätt vispad grädde och en tunt hyvlad skiva rabarber är vacker som dekoration. Viss är det något speciellt med rabarberns grönrosa färg? Kakan är godast samma dag och förresten brukar det inte bli något kvar!

För att göra i en mindre långpanna så dubbleras receptet och hallonen eller blåbären strös på när smeten har bretts ut i långpannan på bakplåtspapper. Då brukar jag inte hyvla på smör utan istället strö över lite mandelspån. Gräddas i 175 grader i ca 30 minuter. Låt den absolut inte bli lite brun/bränd, då blir den inte seg och saftig som den skall vara! Skär i fyrkanter ca 5×5 cm när den har svalnat och njut!

8 Comments

  1. Mums säger jag bara!
    Blommor betyder mer och mer för mig. Kanske har det något med ålder att göra.
    Beppe var en av mina idoler när jag var liten.
    Jag har spelat tennis i Eastbourne en månad med en av hans brorsöner. Tror inte Tom minns mig.
    Trevlig helg

    • Karin

      Ja, kanske har blommor med åldern att göra, fast jag har alltid alltid plockat blommor! Det är väl snart bara vi som vet vem Beppe var 🙂

  2. Låter som ett toppenrecept! Så fint att göra de i portionsformar med papper och lite rabarber.
    Det ska jag testa framöver. Roligt med lite nya sommarrecept! Har testat en Kardemummakaka med banan och röda vinbär ur en ny bok av Systrarna von Sydow. Blir nog också en återkommande favorit.
    Kram Annika

  3. Lisa

    Ser jättegott ut, måste absolut prova att göra en sats. Jag gör ofta bara smulpaj på rabarber.
    Kram Lisa

Lämna ett svar till nillahalsaharmoni Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.