Pastellmaränger

Det finns knappt något mer avkopplande än att baka. Om jag är ur balans eller har haft en dålig dag brukar det ofta resultera i ett bullbak på kvällen. Eller kanske några pigga maränger i olika färger. Det är något speciellt med att spritsa ut maränger. Det går fort och resultatet låter inte vänta på sig. Perfekt och gott som dekoration på alla desserter och bakverk.


Maränger

4 äggvitor
2 dl strösocker
2 krm ättikssprit 12 %

Bärpulver eller hushållsfärg

Satsen ger två fyllda plåtar av små maränger som jag gräddar samtidigt i varmluftsugn.

Sätt ugnen på 90 grader varmluft. Se till att bunken som vitorna skall vispas i är helt torr och ren. Vispa äggvitorna på hög hastighet. För mig funkar det bäst i min Kitchen Aid där en stor ballongvisp får göra jobbet. När vitorna är fasta blanda i sockret och ättikspriten och fortsätt att vispa till sockerkristallerna är upplösta och skummet är riktigt hårt. Kolla att bunken kan vändas upp och ner. Sedan tar jag 1-2 dl av äggvitevispet, lägger i egen bunke och blandar i färg/bärpulver och lägger i spritspåse med tyll. Sedan kommer det riktigt roliga att spritsa ut små toppar. Ren och skär terapi! Spritsa tätt, marängerna blir inte större under gräddningen. Låt torka i ugnen ca 1 timme, låt stå kvar ytterligare ca 1 timme när ugnen är avstängd.

Över marängerna har jag pudrat en sky av guldpulver och  de ljusblå marängerna har fått sin färg av blåbärspulver.

Marängerna i mitten har tydlig smak av jordgubbar. Jag har mortlat frystorkade jordgubbsbitar (ca 3 msk till 2 dl marängvisp) som jag köper  i Danmark. Goda och prisvärda frystorkade bär och det finns även hallon av samma märke.

Jordgubbsmarängerna får fin smak av jordgubb och de fick dekorera en kompott av rabarber tillsammans med en pelargonblomma.