Moussaka är nya favoriträtten

Här ovan är en bild på en något ogräddad moussaka som är nya favoriträtten. Numera gör jag alltid moussaka istället för lasagne eftersom jag i möjligaste mån försöker utesluta gluten ur kosten. Det blir lätt och fräscht med aubergine istället för lasagneplattor och yoghurt och ägg ersätter bechamelsåsen. Grekiskt och gudagott!

Moussaka, 4 portioner

3 hackade vitlöksklyftor
3 msk olivolja
500 gram nöt- eller lammfärs
400 gram krossade tomater, en förpackning
2 msk tomatpure
1 msk socker
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk franska örter eller pizzakryddor

2 auberginer
1 tsk salt

3 dl grekisk yoghurt
3 ägg
1,5 krm svartpeppar
150 gram fetaost
färska örter att strö över

Skölj auberginen och skär i 1 cm tjocka skivor. Strö på saltet och lägg på hushållspapper 20 minuter för att dra ur vatten.

Hacka vitlöken och fräs tillsammans med köttet i olivolja. Häll på krossade tomater, tomatpuré, socker, buljongtärning och kryddor och låt puttra ca 30 minuter. Späd med lite vatten om det behövs.

Sätt ugnen på 225 grader. Klappa aubergineskivorna torra och stek i olivolja ca 2 minuter på varje sida. Varva aubergine och köttfärssås i en smord ugnsfast form. Vispa ihop ägg och yoghurt och häll över. Smula över fetaosten. Grädda gratängen mitt i ugnen ca 30-30 minuter och servera tillsammans med en grönsallad. Det är gott, riktigt gott!

6 Comments

  1. Det här låter som ett riktigt gott recept, med yoghurt och ägg. Mitt första möte med maträtten var inte särskilt lyckad. Det var något fel på auberginen (som jag då också åt för första gången) och det har tyvärr alltid präglat en viss skepticism. Nu har jag ätit rätten många gånger på bufféer och använt aubergine in matlagningen. Ditt recept ska jag definitivt prova. Jag kan se på ingredienser och kombination att det blir väldigt gott. Tack

    • Karin

      Jag glömde att steka aubergineskivorna en gång och då blev det inte alls bra så det är viktigt. Tror också att det går bra att använda någon annan typ av yoghurt, det finns ju matlagningsyoghurt också. Lycka till!

  2. Det ska jag testa. Moussaka är så gott, lät fräscht med yoghurt. G har gjort en laddning köttfärssås för frysen så då är halva jobbet gjort. Brukar göra lasagne med keso blandat med creme fraiche när jag är för lat för Bechamel. Så vacker kransen blev i förra inlägget. De där Solbollarna ä verkligen underskattade. Kanske man borde så?
    Kram Annika

    • Karin

      Låter smart med lasagne med keso och creme fraiche. Jag har ofta plockat rejäla buntar med solbollar på Slottsträdgården Ulriksdal, deras självplock. Här är jag rädd att alla djuren kommer att äta upp det mesta som jag försöker odla. Jag behöver ha en stor inhägnad odling och det kommer jag inte hinna få till tills i sommar tyvärr. Berätta hur det går ifall du odlar solbollar. Kram

    • Karin

      Tack, ja det är massor av kransar här nu, är inne i ett kransflow 🙂 Moussakan blev jättebra, fotade den lite halvgräddad innan min gäst kom. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.