Min bästa medicin

När jag är på dåligt humör eller orolig brukar jag baka. Bäst är att knåda en deg och sedan känna doften av nybakat bröd i köket. Lite lagom pilliga småkakor som chokladbiskvier eller en oemotståndlig frö- och nötstinn toscakaka fungerar också bra. Häromdagen bakade jag sega nöttoppar doppade i choklad och strösslade dem med hackade gröna pistagenötter. Jättegoda och till och med nästan lite nyttiga.

Ni kanske tror att här hemma äts mest godsaker för jag har en känsla av att det är mest den typen av recept som jag har delat med mig av på sista tiden. Men den enkla förklaringen är att det ha varit för mörkt att fotografera på kvällarna när vi äter middag ganska sent. Det här har vi ätit den senaste tiden, kanske kan jag ge er lite middagsinspiration här:

  • Kalvköttbullar med hemgjord tomatsås tillsammans med linguine toppad med nyriven parmesan. Lite Lady och Lufsen för hela familjen.
  • Ungsbakade laxfiléer med rostade grönsaker och citron- och timjancrémefraîche. Till mannen och mig tillsammans med ett glas vitt vin eller två.
  • Älgfärsbiffar med rostad mandelpotatis, rårörda lingon och gräddsås med cognac. När mamma kommer på besök.
  • Ugnsbakad paksoi med chili och apelsin tillsammans med strimlad biff med asiatiska smaker. Passar de flesta, bara grönsaken är god som den är.
  • Mandolinhyvlade krispiga rödbetschips torkade i ugnen dippade i en vitlökstung guacamole. Till mig själv som enkel middag.
  • En gigantisk skål med sallad, linser, tio olika grönsaker, fetaost, nötter toppad med balsamico, vitvinsvinäger och olivolja. Om sonen får välja.
  • Fransk citronkyckling med sötsyrliga lökar. Min favoriträtt, recept från en vän.
  • Pasta a la Vodka från Sophia Woods ypperliga kokbok. Överraskande gott till mannen och mig (fast vi inte borde äta pasta).

Här kommer receptet på de saftiga nötkakorna, perfekta att ha i frysen om det kommer oväntat besök.

Saftiga nötkakor, 14-16 st

400 gram malda hasselnötter (brukar finnas på Lidl)
4-5 äggvitor
150 gram mandelmassa
1 dl strösocker
150 gram smält blockchoklad
Några hela nötkärnor eller hackade pistagenötter

Riv mandelmassan fint och mal hasselnötterna om du använder hela.

Blanda med sockret. Rör ner äggvita tills hasselnötssmeten blir ganska fast.  (Här gäller det att vara beredd med mera eller mindre av nötterna, det är svårt med exakta mått). Spritsa eller klicka ut toppar på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna i 250 grader varm ugn i ca 8 minuter eller tills de börjar få färg på toppen.

Ta ut och låt svalna. Smält chokladen till garneringen i ett vattenbad och doppa varje kaka i den smälta chokladen. Låt stelna.  Garnera ev med nötkärna eller hackade pistagenötter. Kakorna går bra att frysa.

2 Comments

  1. Ja att baka och laga mat är ett bra pyssel emellanåt när annat oroar eller tynger. Jag köpte mig några nya tyllar som jag tänkte roa mig lite med framöver. Blev inspirerad av Brinken bakar på Instagram och hennes bok Baka och spritsa – dekorera enkelt och vackert. Tack för middagstips man behöver förnya sig.
    Kram Annika

    • Karin

      Kul med tyllar. Jag kör med morfars gamla men det är bara två olika. Kan verkligen rekommendera receptet Fransk citronkyckling. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.