Middagstipset: Osso buco

Häromdagen spred sig alldeles underbara dofter från köket. Jag lagade Osso buco som är tjocka skivar av kalvlägg med ben som långsamt har fått koka tillsammans med vitt vin och grönsaker. Det här är en italiensk maträtt som tar sin tid på spisen så det behövs lite planering i förväg. Men så gott det blev sen! Jag serverade köttet tillsammans med god pasta men traditionellt serveras Osso buco med risotto och till det gremolata. Gremolata är hackad persilja som blandas med rivet citronskal, hackad vitlök och olivolja. Ett gott och för mig bortglömt tillbehör som jag ska komma ihåg till andra maträtter.

Osso buco, 4 portioner

Det finns många recept på Osso buco men så här gjorde jag och tog  stjälkselleri och färska tomater:

ca 1200 gram kalvlägg med ben och märg
3 msk vetemjöl
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
2 stjälkar selleri eller 1/3 dels rotselleri
olivolja
2 1/2 dl vitt vin
500 g krossade tomater eller färska
1 apelsin
1/3 kruka timjan
1 lagerblad
salt och peppar

Gremolata

1 citron, rivet skal av
1 hackad vitlöksklyfta
3-4 msk hackad persilja
3 msk olivolja

Snitta kanten på köttskivorna och vänd dem i vetemjöl.  Skär morötter, lök och stjälkselleri i tärningar. Bryn köttet i olivolja och lägg det i en gryta. Fräs lök, morot och selleri och lägg dem på köttet. Häll över vin, tomater och saft av pressad apelsin. Lägg på timjankvistar, lagerblad, krydda med salt och peppar. Koka grytan på svag värme ca 1 1/2 timme eller tills köttet lossnar från benen. Riv skalet av citronen och smaksätt grytan med lite pressad citronsaft. Rör ihop citronskal, hackad vitlök och persilja tillsammans med olivolja och servera gremolatan på köttet tillsammans med pasta, ris eller risotto. Ät och njut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.