Matjessilltårta med västerbottensost och crème på brynt smör

IMG_6517

Åh, ni måste bara få receptet på den här silltårtan! Silltårta – det låter kanske inte så gott men det här är en riktig fullpoängare. I lördags träffades vårt matlagningsgäng igen och det här var förrätten som vi lagade. Som ni vet så delar jag bara med mig av recept som jag tycker är riktigt bra och det här ett sådant. Högsta betyg av oss alla åtta personer kring bordet. Vi dubblerade receptet som då räcker till ca 8-10 personer. Väl bekomme!

Matjessilltårta, 4 portioner

 

Botten:
3-4 skivor kavring
50 gram smör

Fyllning:
150 gram matjessill
2 dl creme fraîche
75 gram riven västerbottensost
2 ark gelatin
1 dl finskuren dill
1 dl finskuren gräslök
salt
svartpeppar
Tillbehör:
150 gram smör
1 ägg
Topping:
Kryddkrasse
Skivade rädisor

Botten:
Kör kavringen i matberedare så den är finfördelad och blanda i smöret. Tryck ut i en form som är ca 10×15 cm, med plast på botten. Ställ kallt.

Fyllning:
Skär sillbitarna i kuber ca 1x1cm. Riv osten. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm crème fraîche tillsammans med den rivna osten så att osten smälter. Tag från värmen och blanda i de blöta gelatinbladen, värm försiktigt så att bladen smälter tillsammans med crème fraichen och osten. Låt svalna något, blanda i sill och örter och smaka av med salt och peppar. Häll över på bottnen med kavring. Ställ kallt.

Tillbehör, bryntsmörmajonnäs:
Smält smöret på svag värme och låt det koka långsamt tills det blir ljusbrunt och doftar nötigt. Låt svalna. Koka ägget två minuter. Låt ägget svalna till rumstemperatur, skala och lägg i bunke och kör med mixer tills ägget är finfördelat. Byt till visp och droppa ner det rumstempererade smöret försiktig under vispning tills majonnäsen tjocknar. Smaka av med salt. Det är viktigt att ägget och smöret är rumstempererade.

Vid servering:
Skär smala remsor av silltårtan och dekorera med kryddkrasse och skivade rädisor tillsammans med bryntsmörmajonnäsen vid sidan om.

 

Vi provade snaps till och vi kom inte överens om smaken på Saltö. Några av oss tyckte att den bara smakade salt och några menade att den inte alls smakade salt utan anis. Ja vi kunde faktiskt inte ena oss om det. Hur som helst så tyckte jag att flaskan var vacker och att det har ett värde i sig på midsommarbordet. Esteten kanske fick sista ordet.

IMG_6521

IMG_6515

IMG_6520

IMG_6494

2 Comments

    • Karin

      Nej, det blir ingen silltårta här heller. Vi åker över till Köpenhamn och åter smörrebröd 🙂 Önskar dig en fin helg. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.