Mammas festglass från 80-talet

Glass med smak av punschrussin för i alla fall mina tankar till butikernas variant med syntetiskt smak som jag definitivt kan vara utan. Den här punschrussinglassen är något helt annat med en mild och finstämd smak av punsch som harmonierar fint med mörk choklad och mandel.

Min mamma serverade desserten när det var finmiddag med gäster hemma. Jag tror att det ursprungligen är ett recept från tidningen Allt om mat som mamma prenumererade på under 70- och 80-talen.

I skenet av en adventsljusstake rörde jag ihop 1/4-dels recept och glassen smakade precis lika ljuvligt som jag minns den. Ni måste prova det här, det är riktigt gott och enkelt! Mamma hällde glassmeten i en rund springform och stjälpte upp glassen på ett fat och serverades med vispad grädde i mitten. Här kommer det ursprungliga receptet:

Punschrussinglass, 8 portioner

2 dl punsch, helst Cederlund som inte är så söt
3 dl russin
200 gram grovhackad mörk choklad
100 gram hackad mandel
4 paket vaniljglass, totalt 2 liter

Lägg russinen i punsch och låt stå och dra över natten i kylskåpet. Ta fram glassen och låt den mjukna under tiden som choklad och mandel hackas. Skär glassen i kuber och blanda snabbt ihop allt innan glassen hinner tina för mycket. Häll i formen och frys minst 4 timmar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.