Kolakakor med ljuvlig smak från Medelhavet

Färsk rosmarin påminner mig om härliga semesterveckor vid Medelhavet. Jag minns meterhöga buskar med mörkgröna kraftiga små blad och den underbara doften i luften. Kryddig, eterisk och påminner nästan om doften från någon barrväxt. Och så apelsiner som jag älskar. Klassiska kolakakor gav jag dessa smaker och WOW säger jag bara! Prova dem, alla i familjen gav tummen upp!

Kolakakor med apelsin och rosmarin

ca 25 st

100 rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk mycket finhackad färsk rosmarin
1,5 msk finrivet apelsinskal från ekologisk apelsin

 

Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda alla ingredienserna i en bunke och knåda degen. Om degen känns för lös tillsätt lite mera mjöl.
Rulla till två långa stavar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter och  skär sedan i sneda bitar innan de har kallnat.

Apelsinerna är skrumpna och brunfläckiga men smakar alldeles fantastiskt. De är inte så vackra men ekologiska och lämnas tyvärr ofta kvar i affären. Jag stödköper en stor påse och får den för en billig penning. Tycker det är så hemskt att mat som är omsorgsfullt odlad och transporterad långt skall slängas. Nej, ut och stödköp skrumpen frukt som är ekologisk, obesprutad och smakar så mycket bättre!

Jag skär apelsiner i riktigt tunna skivor och lägger på plåt med bakplåtspapper. Låter torka mitt i varmluftsugn, ca 75 grader, 3-4 timmar. Jag vänder skivorna några gånger. En härlig apelsindoft sprider sig i köket. Fint till dekoration, kanske i adventskransen.

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.