Katarinas franska citronkyckling

IMG_5248

Jag har en kycklingrätt som jag lagar om och om igen. Receptet är nedklottrat på en papperslapp och härstammar från min vän Katarina från hennes år i Frankrike. Bry er inte om de här bilderna som inte är de bästa men Citronkycklingen, den är bäst. Lökarna som står i ugnen lika länge som kycklingen blir härligt sötsyrliga av citronbuljong och vitvinsvinäger. De är en riktig delikatess i sig.

 

Fransk Citronkyckling med dragon

 

0,5 citron
1 tsk dragon
1 färsk kyckling
ca 7 medelstora lökar

 

Sätt ugnen på 190 grader. Skär den halva citronen i mindre bitar och blanda med dragonen. Fyll kycklingen med blandningen och lägg kycklingen i en stor ugnsform med bröstet ner. Skala och halvera lökarna och lägg dem bredvid kycklingen.

 

2,5 citron, saften av
60 gr smält smör
1 tsk dragon
1 msk fransk senap

 

Pressa citronerna och blanda med smält smör, dragon och senap. Häll hälften av blandningen på kycklingen och hälften på lökarna. Sätt in i ugnen.

 

1 buljongtärning kyckling
2,5 dl vatten
ca 0,75 dl vitvinsvinäger

 

Efter ca 30 minuter häll kycklingbuljongen i ugnsformen och skvätt lite vitvinsvinäger på varje lökhalva. Ös kycklingen med buljong- och smör/citronblandningen. Efter ytterligare 30 minuter vänd kycklingen och ös igen med buljong- och smör/citronblandningen. Häll ytterligare lite vitvinsvinäger på varje lökhalva. Kycklingen behöver ca ytterligare 30 minuter i ugnen, totalt 1,5 timme. Ös lökarna och kycklingen igen med buljongen och häll ev lite mer vitvinsvinäger på lökarna.

 

Skär upp kycklingen och servera den och lökarna tillsammans med ris. Citron/smörbuljongen serveras som sås till. Mums!

 

IMG_5254 (1) IMG_5256 (2)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.