Kalljästbröd i långpanna

Här kommer receptet! Perfekt till helgfrukosten är bröd som jäster i kylskåpet under natten och det här mumsande vi på igår. Originalreceptet kommer från Fredriksfika och blev jättegott, prova! Jag strödde dessutom på olika frön och högst betyg fick rutorna med knapriga gröna pumpafrön.  Jag använde en lite mindre ugnsform som är ca 25×40 cm och som har höga kanter.  Det är ett av mormors gamla plåtbleck som en smed böjde till och det finns inget bättre att baka och laga mat i. Jag skar brödet i 12 bitar som blev lite väl stora!

Kalljäst bröd i långpanna, 16 bitar

5 dl mjölk
50 g jäst
12 dl vetemjöl special
0,5 dl olivolja
1 msk honung
2 tsk salt

Eventuellt 1 uppvispat ägg och olika frön att strö på


Gör så här:
1. Kontrollera att din plåt går in i kylen, det misstaget gjorde jag i förra lägenheten.
2. Ljumma mjölken till cirka 30-35 grader.
3. Rör ut jästen i den ljumma mjölken.
4. Tillsätt vetemjöl, olivolja, honung och salt och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand. Degen ska vara rätt lös.
5. Täck bunken och låt jäsa 30 minuter.
6. Smörj en djup långpanna på cirka 30×40 cm med smör eller olja, tippa ur degen i långpannan och använd fingrarna för att trycka ut den jämt över hela plåten. Kladdar det väldigt mycket kan du ha lite olja eller mjöl på fingrarna.
7. Pudra med lite vetemjöl och plasta plåten och låt jäsa i kylen över natten.
8. På morgonen. Ta fram plåten och låt stå framme 20-30 minuter så att den blir rumsvarm.
9. Sätt ugnen på 225 grader.
10. Olja en degskrapa och skär rutor i degen, oljan hjälper till så att degen inte fastnar på degskrapan. (Nu penslade jag bröden med uppvispat ägg och strödde på pumpafrön, solrosfrön och vita och svarta sesamfrön vilket inte var med i originalreceptet.)
11. Baka brödet mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
12. Låt brödet svalna på galler under duk.

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.