Höstig kycklinggryta med dragon och rotfrukter

Den här kycklinggrytan måste ni bara prova! Jättegoda smaker och toppenbetyg av alla runt bordet när vi hade en liten släktlunch förra helgen. Det blev tema rotfrukter med både den här grytan och till kaffet en smarrig rödbetskaka, det receptet kommer om några dagar.

Höstlig kycklinggryta med dragon och rotfrukter, ca 6 personer

1 kg kycklingfiléer
250 gr kastanjechampinjoner
2 vitlöksklyftor
3-4 dl grädde
3 dl mjölk, 3%
2 tärningar kycklingbuljong
2 msk vitvinsvinäger
2 msk fransk senap
2-3 tsk torkad dragon
2 msk soja
1/2 purjolök
200 gram pärllök eller steklök
1 liten chilifrukt (eller 1 krm cayennepeppar)
2 stora morötter, strimlade eller skivade
2 palsternackor
smör
olja
salt
peppar
färsk dragon

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och bryn dem i smör i omgångar. Ta upp och lägg åt sidan, bryn halverade champinjoner tillsammans med finhackad vitlök i olja eller smör. Lägg i alla övriga ingredienser utom palsternackorna och koka grytan långsamt ca 15 minuter eller lite längre. Skär palsternackorna i långa stavar och bryn i smör i stekpanna. Smaka av grytan med salt, peppar och dragon, späd eventuellt med mer grädde eller mjölk. Lägg på de väl brynta palsternackorna och strö över finhackad färsk dragon innan servering. Kokt ris är gott att servera till.

Till grytan ett gott tysk rött vin som är mjukt och bärigt, Wilhelmshof Pinot Noir. När vi bodde i Tyskland lärde vi oss att tyska röda viner på just druvan Pint Noir, Spätburgunder, kan vara fantastiskt goda men tyvärr stannar de bästa i kvar i landet.

4 Comments

  1. Hélène

    Kycklinggrytan är lika god som den ser ut! Lagade och bjöd på grytan igår och alla gillade den. Tack för receptet och för din fina blogg med en blandning av allt det som jag tycker om.

    • Karin

      Oj, tack för dina fina ord som verkligen gör mig glad. Och tack för att du tittar in här och lämnar några rader. Det är så värdefullt att få respons och gör att jag får en extra kick att fortsätta! Kram till dig min okända läsare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.