Hasselnötskorgar fyllda med glass, hjortron och rosmarin

 

Förra helgen bakade jag krispiga hasselnötskorgar och fyllde med len vaniljglass, sötsyrliga hjortron och toppade med en kvist doftande rosmarin. Hasselnötskorgarna är ljuvligt goda, de måste ni prova att baka, inte alls så svåra som de ser ut!

Hasselnötskorgar, 8-10 st

100 gram smör
1,25 dl strösocker
2 msk ljus sirap
0,5 dl vetemjöl
100 gram hackade hasselnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och blanda i de övriga ingredienserna utom hasselnötterna. Låt allt sjuda några minuter under omrörning, koka inte. Ta av från värmen och rör i hasselnötterna. Klicka ut 2 matskedar till varje flarn på bakplåtspapper. Det ryms bara 4 flarn på varje plåt, de flyter ut rejält under gräddningen. Grädda mitt i ugnen ca 5-7 minuter eller tills kakorna har flutit ut och är ljust gyllenbruna. Passa noga, de bräns lätt. Låt svalna på plåten, men inte kallna helt, och lägg ovanpå en uppochnervänd kopp eller glas för att forma till korgar. Här gäller det att vara lite snabb, flarnen blir snabbt hårda och blir då svårare att forma.

Jag serverade med en kula god vaniljglass, hjortron och en liten kvist rosmarin. Rosmarinens kryddiga doft är fin tillsammans med hjortron. Bon appétit!

 

 

4 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.