Hallonkola, det godaste julgodiset

Favorit i repris! Det här är det godaste godiset jag någonsin har gjort tror jag. Helt ljuvlig mjuk hallonkola doppad i mörk choklad. Hallonsmaken är äkta och intensiv och är så god till just mörk choklad. Bästa smakkombinationen! Men ett hett tips är att använda elektronisk termometer så inte kolan blir för hård. Jag kokar kolan till 119-120 grader och då blir den lagom mjukhård vid förvaring i kylskåp. Ingen risk för tänderna alltså.

Chokladdoppad hallonkola, ca 25 st

150 gram frysta hallon
1,5 dl vispgrädde (jag tog 36%ig)
2,5 dl strösocker
1 tsk pressad citronsaft
1 msk ljus sirap
150 gram mörk choklad att doppa kolorna i
(1 msk frystorkade hallon)

Koka upp hallonen och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Lägg bakplåtspapper i en form ca 15×20 cm eller något mindre. Blanda hallonpurén med övriga ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka på medelvärme utan lock tills temperaturen är 120 grader eller smeten klarar kulprovet.  Häll upp i formen och låt svalna i kylskåp. Skär i bitar  med oljad kniv och doppa de kylskåpskalla bitarna i smält choklad, strö eventuellt över frystorkade hallon. Njut!

Vet ni när vi bodde i sekelskiftesvillan inne i Västerås hade vi en gammal välväxt dubbel hallonhäck som säkert var 30 meter lång.  Varje sommar i 15 år plockade vi hallon varje dag från början av juli till mitten av augusti. Frysen var året runt fylld av välsmakande hallon och hallondesserter var min specialité då. Vår granne hade en lika fin hallonhäck på andra sidan staketet och i somras hade jag turen att få några påsar hallon av henne. På julafton i år serveras mandelmusslor, lättvispad grädde och hallon från kära Mobergsgatan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.