Fräsch citronpaj

IMG_4169

Påskens kaka och efterätt blev en jättegod och fräsch citron- och marängpaj från tidningen Lantliv. Jag använder ofta deras recept och det är en riktig guldgruva. Sparar alla gamla tidningar och bläddrar ofta fram säsongens recept.

 

Citron- och Marängpaj

 

PAJDEG:
1/2 dl mandel
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk strösocker
2 msk kallt vatten


FYLLNING:
2 citroner, rivet skal och saft
1 burk ricotta 250 g
2 ägg
1 äggula
2 dl strösocker


MARÄNG:
3 äggvitor
1 dl strösocker
1 tsk citronsaft


1. Pajdeg: Kör oskalad mandel i en matberedare (jag tog 1/2 dl mandelmjöl istället). Tillsätt mjöl, smör, socker och vatten. Kör tills du har en degklump. Svep in degen i plastfilm och låt den vila svalt i ca 1 timme. Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform med avtagbar botten ca 20–22 cm i diameter (jag gjorde i en låg pajform ca 30 cm). Klä degens kanter med folie. Placera pajen i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajen i ugnens mitt i ca 10 minuter.
2. Fyllning: Tvätta citronerna och riv skalet. Pressa ur saften. Blanda ricottaost, ägg, socker med citronsaft och citronskal. Häll smeten i pajskalet. Grädda pajen i ugnens mitt i ca 25 minuter. Ta ut och låt kakan stelna.
3. Maräng: Vispa äggvitorna med socker och citronsaft i en bunke över ett lätt sjudande vattenbad till en styv och fast maräng. Bred ut marängsmeten på pajen och bränn med en gasolbrännare. Jag satte in i ugnen högst upp under grillelementet ca 2-3 minuter. Stå kvar vid ugnen och passa noga för det blir bränt på ett litet kick. Jag räddade min paj precis i sista sekunden.

IMG_4162

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *