En av alla underbara sommarkvällar och recept på paella

Vilka sommardagar vi har. Inomskärs fast långt ute i ytterskärgården fick vi en sådan där magisk kväll som jag alltid kommer att minnas. Solglitter på klipporna, spegelblankt och mjuk, långsam solnedgång.

Ni kanske har tröttnat på mina solnedgångsbilder? Nu bjuder jag på ett recept på paella tillagad på en muurikka utomhus. Så härligt att stå tillsammans och röra i pannan. Ha ha, fast ju fler kockar…. någon hällde i en halv burk cayennepeppar så kvällen blev het vill jag lova.

Det finns massor av olika recept på paella och en del innehåller även kryddig korv och ibland är det avoriaris. Jag föredrar den mindre klibbiga varianten på ris så jag använde helt vanligt långkornigt ris som kokar på 10-15 minuter. Paella är lite omständigt och kräver en del förberedelser men det var värt besväret och vår blev otroligt god. Perfekt med svalt torrt rosévin till. Här kommer receptet:

Paella, 6 personer

2 finhackade lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
Olivolja
0,5 gram saffran
2 buljongtärningar (kyckling eller grönsak)
3 dl vatten (eventuellt mer)
3 dl vitt vin eller ljus torr rosé
Långkornigt ris för 6 personer
1 liten röd chilifrukt
Lite cayennepeppar
1 liten röd paprika i mindre bitar
100 gram sockerärtor (eller vanliga gröna ärtor)
250 gram körsbärstomater
1 kg oskalade räkor
1 nät färska musslor
l liten förpackning frysta calamares
500 gram kycklingfilé

Skala räkorna men spara några hela till dekoration.
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem.
Skrubba musslorna och se till att de sluter sig. Släng de som är skadade i skalet eller inte sluter sig. Koka dem i saltat vatten ca 5 minuter och se till att de har öppnat sig, släng de som inte har öppnat sig. När musslorna har kokat ta ur dem ur skalen men spara några med skal till dekoration.

Fräs lök och vitlök i olja så att löken blir glansig, strö över saffran, lägg i paprikan och finhackad chili. Häll på vin, vatten, buljongtärningar och riset. Koka långsamt tills riset mjuknar. Häll ev på mer vatten om det kokar torrt. Tillsätt halverade körsbärstomater och sockerärtor. Smaka av med salt, cayennepeppar och svartpeppar. Rör i calamares. Koka ca fem minuter till. Blanda i kyckling, räkor och musslor och låt allt bli varmt. Servera ur pannan och njut lite medelhavskänsla i Sverige.

2 Comments

  1. Nej jag har inte tröttnat på dina bilder på solnedgångar! Har inte tröttnat på dina bilder överhuvudtaget! 🙂
    Tack för recept – här blir det nog paella till helgen!
    Kram Gunilla

  2. Ser gott ut! Har inte alls tröttnat på dina fina bilder.
    Har också tänkt på det du skrev om jämställdhet i bl a väntrum. Har nog liknande erfarenhet och också lagt märke till det. Glad att jag har en bror som hjälper mig.
    Jag gav G en stekhäll förra året till födelsedagen. Den har blivit populär. Så användbar.
    Ha så trevligt i Skåne! Jag hade min Åhus kompis på besök i stugan i helgen.
    Kram Annika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.