De bästa hemgjorda semlorna

Jag har ett så bra recept på egna semlebullar och de blir verkligen både fluffiga och saftiga. Älskar kardemumma och tar i rejält, bortåt en tesked nymortlad. Fyllningen består av färdig mandelmassa som jag blandar med en näve finhackad mandel och två droppar bittermandelessens och lite vatten. Det är inget finlir när jag lägger ihop dem utan de fylls snabbt och lite slarvigt och till sist mycket florsocker på de välgräddade stora locken. Högsta betyg från finsmakarsonen som beskriver dem som rustika med fin smak.

Semlebullar, ca 12 bullar

75 gr smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 dl socker
1 krm salt
1/2-1 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)
1 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ägg till pensling (jag hoppade över det)

Smält smör, tillsätt mjölk och rör till fingervärme. Smula i jästen och rör tills jästen har löst sig. Rör i socker, salt, ev kardemumma, ett ägg och 6 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig, låt jäsa ca 30-45 min. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda 1 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och blanda i degen. Ta upp degen på bakbord och dela i 12 bullar.  Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper, pensla eventuellt med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10 min. Mina här fick gå lite länge i ugnen och blev lite mörka på översidan.

 

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.