Citronmelisskaka

Citronmelissen växte halvmeterhög ute på skärgårdsön, frodig och friskt grön. Jag var tvungen att experimentera i köket. Nu är det kanske inte just så mycket citronmeliss i själva kakan men den grönprickiga glasyren väckte nyfiken uppmärksamhet kring eftermiddagskaffet och som av en tillfällighet fanns ett ljuvligt grönt keramikfat från Mateus att servera kakan på. Fantastiskt frisk och fräsch kaka som försvann i ett nafs på kaffebordet. Högsta betyg av alla!

Citronmelisskaka

3 ägg
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
75 gram smör
1 dl vatten

Fyllning:
Lemon Curd, en burk eller ca 2 dl

Glasyr:
3 dl florsocker
3 msk vatten
Rivet skal av en halv ekologisk citron
Repade blad av 3-4 kvistar citronmeliss, finhackade

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.

Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Blanda bakpulver och vaniljsocker i mjölet och rör i försiktigt. Häll vattnet i det avsvalnade smöret och vänd ner blandningen i smeten och häll i springformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna. Dela kakan i två delar och bred på lemon curd. Det går lättas om man rör den smidig först. Blanda allt till glasyren och bred över kakan så att det rinner ner på kanterna. Njut till kaffe eller te.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.