Citronkaka med mandel och pistasch

IMG_4434

Jag gjorde en så god kaka i helgen. En riktig saftig och god sak som jag verkligen rekommenderar. Som så ofta så kommer receptet från tidningen Lantliv Mat&Vin. Vackraste mattidningen med de bästa recepten enligt mig. Har lagat så mycket god mat under åren från den här tidningens recept och de fungerar alltid. Annars tycker jag också att recepten i systertidningen Lantliv är minst lika bra. Sparar alla tidningar och plockar fram efter säsong. Två bra tips här alltså!

IMG_4421

Citronkaka med mandel och pistasch

 

175 gr smör + lite till formen
ströbröd till formen
3 ägg
2,5 dl flytande honung
1 ekologisk citron
1 påse (70 g) lättrostade, osaltade pistaschnötter
5 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
1 krm salt

GLASYR
2 dl florsocker
1 ekologisk citron (2 msk pressad saft och lite zest)
2 msk hackade pistaschnötter

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form som som rymmer 1 liter.
2. Vispa upp äggen. Tillsätt honungen och vispa ihop.
3. Tvätta citronen. Riv citronskalet och pressa ur saften och tillsätt det.
4. Smält smöret och tillsätt det.
5. Hacka pistaschnötterna och blanda dem med de torra ingredienserna och rör försiktigt ner dem i äggsmeten tills det blir väl blandat.
6. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten på ugnen ca 60 minuter eller tills en provsticka är torr när du sticker i den. Honung och mandel bränns lätt så lägg över ett bakplåtspapper om det börjar bli bränt. Låt kakan svalna helt.
7. Glasyr: Vispa samman florsocker och pressad citron och skeda glasyren över kakan. Garnera med nötter och citronzest.

 

Mmm… nu har vi njutit den här maffiga kakan i tunna skivor i flera dagar.

 

IMG_4425

IMG_4395 (1)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.