Chokladdoppad hallonkola

Det här är det godaste godiset jag någonsin har gjort tror jag. Helt ljuvlig mjuk hallonkola doppad i mörk choklad. Hallonsmaken är äkta och intensiv och är så god till mörk choklad. Bästa smakkombinationen! Men ett hett tips är att använda elektronisk termometer. Jag skall erkänna att jag först kokade kolan utan termometer och då kokade jag för länge så den blev mörk och stenhård. Tyvärr bara att slänga. Nästa gång använde jag termometer och kokade till 118 grader då blev den ganska mjuk men blev sedan lagom mjukhård vid förvaring i kylskåp. Ingen risk för tänderna alltså. Receptet kommer från Arla och keramikfatet från FAB Keramik.

Chokladdoppad hallonkola, ca 25 st

150 gram frysta hallon
1,5 dl vispgrädde (jag tog 36%ig)
2,5 dl strösocker
1 tsk pressad citronsaft
1 msk ljus sirap
150 gram mörk choklad att doppa kolorna i
1 msk frystorkade hallon

Koka upp hallonen och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Lägg bakplåtspapper i en form ca 15×20 cm eller något mindre. Blanda hallonpurén med övriga ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka på medelvärme utan lock tills temperaturen är 123 grader eller smeten klarar kulprovet. Jag kokade till 118 grader. Häll upp i formen och låt svalna i kylskåp. Skär i bitar och doppa de kylskåpskalla bitarna i smält choklad och strö över frystorkade hallon. Njut!

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.