Blåbärsgalette – en smak av sommar

Lägg undan pajformen och gör en galette istället! Här i fritidshuset har vi ingen diskmaskin (än så länge i alla fall) och jag har kommit på mig själv att minimera disk och svårdiskade formar. Det går precis lika bra att göra en paj utan form. Degen kavlas ut direkt på bakplåtspapper och blir dessutom bättre genomgräddad utan form.

Blåbärsgalette för 6 personer

125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
3 msk vatten
1 krm salt

1/2 liter blåbär
2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla ingredienserna till degen snabbt tills den går ihop. Knåda inte mer än nödvändigt. Forma till en platt bulle och lägg in i kylskåpet knappt en halvtimme. Ta fram och lägg den på ett lätt mjölat bakplåtspapper och kavla ut en rundel, ca 30 cm i diameter.

Blanda blåbären med socker och potatismjöl och lägg i mitten på degen. Spara ca 3-4 cm deg runt om bären. Vik över degen och nyp till här och var runt kanten.

Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills kanten börjar få färg. Ta ut och låt svalna och pudra med florsocker före servering. Servera med lättvispad grädde. Smakar högsommar!

Här har jag dekoretat blåbärsgaletten med en kvist blommande mynta.

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.