Bästa Toscakakan med nötter och frön

När det kommer till kakor och bakverk tror jag nästan att Toscakaka är favoriten här hemma. I januari och februari firar vi födelsedagar på löpande band och då är det perfekt att ha en Nöt- och frötosca på lut i frysen om ingen är allergisk mot nötter då förstås. Kakan blir godast om den får stå till sig en dag eller upptinad från frysen. Jag har aldrig misslyckats med det här receptet på Tosca:

Nöt- och frötosca

2 ekologiska ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
0,75 dl grädde
2,5-3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen

Smöra och bröa en form med löstagbar kant, 24-26 cm.
Sätt ugnen på 175 grader, jag hade inte varmluft denna gång.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Rör i smör och grädde.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, först 25 minuter.

Gör under tiden toscasmeten:

Toscasmet

25 g smör
0,5 dl ljus sirap
0,75 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde och mjölk)
1 dl strösocker
1 dl flagad mandel eller hackade nötter
1 1/2 dl blandade frön (t ex sesam, solrosfrön, vallmo, pumpa)

Smält smör, sirap, matlagningsgrädde och strösocker i en kastrull och koka samman i 5 minuter. Tillsätt flagad mandel och frön och låt koka upp. Bred ut toscasmeten över kakan efter 25 minuter och grädda den i ytterligare 10 minuter lite högre upp i ugnen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.