Att laga pizza på grillen

Häromkvällen var jag i absoluta pizzahimlen. Kände mig lyckligt lottad som blev bjuden på grillgräddad pizza tillagad av sonen, Oscar. Han är riktigt riktigt duktig i köket, är kreativ och har något slags absolut smakgehör. All mat som han lagar blir så god.

Skall försöka mig på att beskriva hur han gräddar pizza på grillen. Det fungerar absolut bäst med en gasolgrill och helst en som har flera ”zoner” så att nästan färdiga pizzor kan grädda klart/hållas varma i den delen av grillen där inte värmen är på. Så perfekt och kul att laga pizza tillsammans runt grillen.

Pizza på grillen (4-5 st)

Köp hem 2 påsar färdig surdegspizzadeg och koka en tomatsås på tomat, hackad vitlök, tomatpuré och kryddor eller köp färdig tomatsås. Förbered topping som skivad mozarella, riven ost, champinjoner, strimlad skinka, stekt kyckling och färsk basilika eller ruccola. Champinjoner och kött till toppning bör vara tillagat eftersom värmen i grillen kommer underifrån och därmed inte genomsteker ingredienserna.

  • Förbered degen i drygt tennisbollsstora bullar.
  • Kavla ut en pizzabotten åt gången och pensla ovansidan med olivolja (han har i en riven klyfta vitlök i oljan).
  • Lägg pizzabotten med olivoljan ner mot gallret på grillen. Här gäller det att vara lite snabb i händerna för att få med hela pizzabotten.
  • Pensla ovansidan av botten med olivolja när degen ligger på grillen och gräddas.
  • När botten börjar bubbla upp är det dags att vända den, håll koll på undersidan så den inte blir bränd.
  • Bred ut varm tomatsås på den vända pizzabottnen och lägg på ost och övriga ingredienser. Grädda en stund på värmen och håll koll på undersidan och för sedan över den färdiga pizzan till den svala delen av grillen. Använd locket på grillen så att pizzorna även får indirekt värme ovanifrån.
  • Repeat.

3 Comments

  1. Hej!
    Vad roligt att du tittade in och lämnade en hälsning hos mig! nu hittade jag ju din blogg som ser mycket trevlig ut! Jag ska botanisera lite närmre i den!
    Vi brukar också göra pizza på grillen ibland. Både supergott och mysigare än att slänga in i ugnen. Det är nog så at all matlagning blir roligare och enklare med bra grejer… 😉
    Vad roligt att sonen är så bra på matlagning! Enbart hobby, eller…?
    /Maria

    • Karin

      Roligt att du kikar in här också och tack för att du lämnar några rader. Ja, det är bara en hobby för sonen. Ha det gott! Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.