Rabarber crème brulée och en gömd servis

Visst är det väl något sorgligt med vackra föremål som står gömda och nästan bortglömda utan att tas i bruk? Min mamma ärvde en vacker servis som ursprungligen kom från hennes pappas bror som gick bort relativt ung. Den kompletta servisen med tallrikar och fat i alla upptänkliga storlekar har nog knappt används, i alla fall inte hos mamma som har varit så noggrann och rädd om saker och ting att hon inte har velat använda dem. I lördags fick den gamla servisen, som säkert är från 40-talet, förgylla en måltid tillsammans med ett par vänner utomhus. Det kändes fint att berätta historien om min morfar och hans bror som drev framgångsrikt konditori i Norrköping vid den tiden.

Hos mig tas föremål i bruk, kanske lite på ett ömt och kärleksfullt sätt. Tänk om vi människor inte skulle få visa vår fulla potential och gömda skönhet av rädsla för att misslyckas, att bli kantstötta.

Efterrätten Rabarber crème brulée med en hint av kardemumma blev så jättegod så jag måste bjuda på receptet här. Inte svår att göra men lite pyssel med två olika moment och vattenbad som formarna gräddas i.

Jag älskar rabarber och det gäller att passa på nu när det är säsong. Tips är att laga dubbel sats av kompotten och servera lite extra till bruléerna. Jag la även i några jordgubbar skurna i bitar som kokade ihop med rabarbern, då blir kompotten fint rosa.

Rabarber crème brulée med kardemumma 8 portioner

100 gram rabarber skuren i mindre tärningar
0,5 msk smör
0,5 dl strösocker
0,5 tsk nymortlad kardemumma

3,5 dl vispgrädde (36%)
0,5 dl mjölk
1 urskrapad vaniljstång
4 äggulor
1 dl, knappt, strösocker

2-3 msk råsocker eller vanligt strösocker

Sätt ugnen på 150 grader (ej varmluft). Sätt in en stor form med vatten i ugnen.

Ansa och skär rabarber i små bitar och fräs i smöret tillsammans med sockret 2-3 minuter. Tillsätt kardemumman. Fördela rabarbern i 8 ugnssäkra små formar som rymmer ca 1,5 dl.

Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull. Häll på grädde och mjölk. Låt koka upp under omrörning. Ställ blandningen åt sidan för att svalna.

Vispa ihop äggulor och socker. Ta upp vaniljstången ur gräddmjölken och vispa ner gräddmjölken i äggblandningen. Fördela bladningen över rabarbern i formarna.

Ställ formarna i vattenbadet och se till att vattnet täcker formarna ungefär till hälften. Grädda mitt i ugnen ca 50-60 minuter tills smeten har stelnat. Ta formarna ur vattenbadet och låt kallna.

Strax innan servering strö på socker och bränn av med gasbrännare (roligt) eller ställ in ugnen högst upp under grillen någon minut (inte lika roligt). Passa noga i ugnen. Den knäckiga ytan som bildas är ju så god!

På bilderna här har jag ännu inte haft på socker för att bränna av bruléerna.

2 Comments

  1. monica

    Vilken vacker servis, så kul att få ta över och använda! Efterrätten låter jättegod, ska testa till helgen! Alltid lika underbart vackra bilder på din blogg!
    Mvh Monica

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.