Galen i choklad och två Stockholmstips

Livet är ganska märkligt ibland och kan plötsligt ta vägar som inte alls har funnits på kartan några år tidigare. Området i Stockholm mellan Gärdet och Karlavägen har poppat upp i mitt liv lite då och då. När det var dags att flytta hemifrån ville jag gärna bo i det området och pappa och jag åkte runt och tittade oss omkring bland alla funkishusen från 30-talet. För pappa var det en vit fläck på kartan och kanske bidrog det till att min första lägenheten inte blev där i det området.

När vår dotter började studera på KTH blev det så istället att hon fick ta över min dröm med en liten lägenhet på Gärdet strax intill skolan. Plötsligt hade jag själv en anledning av strosa runt i de för Stockholm lugna kvarteren runt Tessinparken och Karlaplan.

Nu, på min nya arbetsplats, är jag tillbaka där igen i välkända kvarter. På Erik Dahlbergsgatan, nära Vallhallavägen, ligger Ejes choklad som nästan är en liten institution på Östermalm. Här tillverkas utsökta chokladpraliner för hand. Mina favoriter är de mörka och speciellt den med svartvinbärstryffel. En annan pralin är känd från Denise Rudbergs kriminalromaner och det är vit tryffel med nougat. Den omnämns alltid i hennes böcker.

En annan favorit i området är Vallhallabageriet som tillverkade Stockholms godaste semlor i år, i alla fall enligt Svenska Dagbladet (tror de säljs även nästa vecka också). Bageriet startade som ett litet ”hål i väggen” nästan längst bort på Vallhallavägen mot Gärdet men finns nu även på Östermalmsgatan strax intill köpcentret Fältöversten. Croissanterna är makalöst goda, stora och sprödfluffiga och smakar riktigt smör. Två goda tips från mig och Stockholms nordöstra hörn.

6 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.