Fredagskväll, klapp på axeln och faran med duktighetsfällan

Fredagskväll och dags att ge sig själv en klapp på axeln. Det har varit mycket på sista tiden och jag har styrt upp, klarat av och fått massor gjort både på det privata planet och på jobbet. Men… det frestar på. Igår pratade jag men en vän som är väldigt lik mig själv på det planet och vi gav spontant varandra en klapp på axeln, uppmuntran och berömmande ord. Vi konstaterade att det var bäst att göra det själva eftersom vi knappt får höra det från någon i vår omgivning.

Det finns en lömsk fara med att vara kapabel och duktig, en sådan person som andra kan lita på, som får saker gjort. Det är lätt att bli utnyttjad, att andra lutar sig tillbaka av bekvämlighet, kanske av vana. Sakerna blir ju omhändertagna och fixade. Med tiden blir det en självklarhet och tacksamma ord, beröm och uppskattning lyser med sin frånvaro. Då har man hamnat i duktighetsfällan, ett otacksamt tillstånd som egentligen man har lite sig själv att skylla. Dags att låta saker och ting bero, sätta ner foten och säga ifrån eller helt enkelt sluta med att vara så himla duktig jämt. Yes och med det trevlig helg!

Just precis nyss tog jag initiativ till ett glas bubbel i solnedgången som ett avslut på arbetsveckan. Det är svårare nu under rådande pandemi med små belöningar annars kan massage, ett spabesök eller ett mysigt restaurangbesök fungera som en liten ventil och avkoppling. Nu är det till och med svårt att träffa kära vänner som alltid annars är en källa till glädje! Några små fladdermöss cirkulerade ovan oss nere vid vattnet. Tänk naturen är alltid en stor källa till lycka och förundran.

3 Comments

  1. Susanne

    Men som du skriver….kapabel och duktig…leder till att andra lutar sig tillbaka av bekvämlighet och litar på att saker blir gjorda och att någon annan har koll…🤎 Det är inte mer än ett par timmar sedan vi pratade om detta hemma och nästan ordagrant gjorde samma reflektion. Den som tar det ansvaret sätter sig själv i en ohållbar och eskalerande situation. Hmmm…tänkvärt. Kram till dig🤎

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.