Ekologiska grönsaker

IMG_8992

Med tiden har jag handlat mer och mer ekologisk mat. Speciellt grönsaker, ägg och kött som jag köper direkt hos några gårdar här omkring. När jag första gången smakade en ekologisk gurka bestämde jag mig för att aldrig mer köpa vanlig gurka som absolut inte smakar någonting. Den kan jag vara utan helt enkelt. Det som vi äter mycket av vill jag att det är ekologiskt så långt det går.

IMG_8962

Hos Kärrbo Prästgård är det Najib som odlar och säljer fantastiska grönsaker i en liten butik på gården. Förra året blev han utsedd till Västmanlands matentreprenör och fick ta emot ett fint pris. Utbudet varierar efter säsong. Just nu finns bland annat broccoli och kål i alla former, betor i olika färger, squash, dill, lök, västeråsgurka och mangold. Jag åker hit varje helg och köper veckans grönsaker. Det har blivit lite av en sport att tillaga och använda de grönsaker som finns och prova nya maträtter. Till nästa helgs festligheter skall jag även plocka och köpa solrosor…

IMG_8968 IMG_8955

                                       

Färska små västeråsgurkor är perfekta att skära i stavar och dippa i crème fraîche kryddad med Italiensk salladskrydda (Santa Maria). Enkelt och osannolikt gott! Och sedan är det inte fel med lite rotfruktschips på morötter och betor. Hyvla tunt på mandolin, lägg i en skål och häll på sparsamt med rapsolja och blanda runt med händerna så alla skivor blir täckta på båda sidorna. Lägg ut på bakplåtspapper skiva för skiva, dvs inte på varandra, och torka i ugnen ca 75-100 grader ca en timme. Vänd skivorna efter halva tiden så går torkningen lite fortare. Jag kör två plåtar samtidigt i varmluftsugnen. Strö på flingsalt. Försvinnande gott!

IMG_9010

 

4 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *