Med doft av pepparkaka och apelsin

Julen är så starkt förknippad med dofter som saffran, kanel, skinka och annan julmat. För mig är doften av gran den mest betydelsefulla och som jag har svårt att vara utan. Någon plastgran kommer inte att komma in här hemma! Helst skall det vara egenhuggen tall eller rödgran, gärna lite graciös och lagom gles men i år får jag nöja mig med en köpegran.

Häromkvällen doftade det härligt här hemma av både pepparkaka och apelsin. Först gräddade jag stora pepparkaksstjärnor och sedan fick tunna apelsinskivor torka långsamt i ugnsvärmen. Nu pryder stjärnorna väggen i köket. Älskar att spritsa mönster. Vispar en äggvita, ett par droppar vit vinäger och florsocker så att det blir riktigt tjockt och blankt. Lägger i plastpåse och klipper ett minimalt hål. Kanske har jag bagargener från min morfar som var konditor. Han kunde verkligen spritsa han, skrev sirliga namn på tårtor och gav marsipangrisar uttrycksfulla trynen.

Föredrar själv en svartprickig kardemummabulle framför både pepparkakor och saffransbullar. Stockholm vimlar av väldoftande surdegsbagerier, finns snart ett i  varje kvarter, det är svårt att inte bli frestad.

2 Comments

 1. Det bor nog en liten konditor i dig också! Så vackra pepparkakor du har gjort!
  Under många år har vi haft kungsgran. Tycker mycket om barren och formen på dem. Men i år blir det en rödgran som doftar så gott!
  God Jul Karin!
  Kram Gunilla

 2. Så fina kakor! Du har det nog i generna! Jag köpte en sån stor form och har hängt som prydnad i stugan. Men nöjde mig med att baka Pepparkakor från Råneå. Lite tjockare både sega och krispiga med smak av ingefära och citron.
  Ja jag får väl erkänna att vi har en oäkta gran. Jag gillar den inte egentligen så värst men, men väljer mina strider 🙂 Brukar kompensera med små granar och någon tallkvist i vas. Utanför har vi alla fall en riktig liten gran från stugan.
  Önskar Dig en lugn och skön Julhelg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.