Godaste chokladkakan och tankar om julen

IMG_2130

På något vis är det alltid lite skönt när julen är över. Den kravlösa ledigheten under mellandagarna är efterlängtad. Vårt julfirande är ändå väldigt lättsamt. Jag blir nästan skrämd när jag hör kollegor berätta om ändlöst julklappshandlande och överspänt julfirande med släktingar. Vi har rationaliserat bort julklappar, matlagningen blir till ett minimum och firandet med släkten på julafton är bara mysigt och lättsamt. Kvällen innan julafton åt vi köttbullar och julskinka från vildsvin. Den var jättegod och det känns bra att äta viltkött från ett djur som förökar sig i rasande fart skogarna. Det ser vi själva på våra promenader i skogen där varje vecka nya områden är sönderbökade. Idag har dottern med pojkvän åkt tillbaka till Schweiz och på väg hem från Arlanda bjöd vi mamma på den här goda chokladkakan eller egentligen chokladtårtan.

 

Varje gång jag bjuder på den här kakan frågar någon efter receptet och nu bjuder jag er, mina kära läsare, på det. Lite maffig chokladtryffelkaka och otroligt enkel att göra. Bara att röra ihop ingredienserna i en kastrull. Bäst blir den om den görs dagen innan och får vila i kylskåpet över natten.

IMG_2126

IMG_2127

 

Chokladtryffelkaka, för 10-12 personer

250 gr mörk choklad 70%
1 dl starkt kaffe
250 gr smör
2 dl socker
1 nypa salt
4 ägg

 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen i kaffet i en kastrull på spisen. (Jag dänger chokladförpackningen i köksbänken några gånger, då blir chokladen lagom krossad!) När choklad har smält rör i smöret i mindre bitar omväxlande med sockret och saltet. När smöret har smält tag kastrullen från värmen och vispa därefter i äggen ett i taget. Häll i smord och bröad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Avnjutes tillsammans med lättvispad grädde och gärna några blåbär eller hallon.

IMG_2128

4 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.