Höstdukning och franska frestelser

Jag är en hel människa igen. Nu har jag ett kök och en matplats och det mesta av porslinet är uppackat efter flytten. Som jag har längtat till det här. Äskar ju att laga mat, duka och bjuda på middag. Idag har våra föräldrar varit på besök och jag har som förrätt bjudit på sallad med getosttoast och därefter boeuf bourguignon. Riktigt mustig höstmat, perfekt en dag som idag med halv storm och snöblandat regn.

På bordet ekblad, stensöta och gula solbollar (craspedia) som är lika fina när de är torkade. Bordet är som vanligt dukat med en salig blandning av porslin och bestick. Mattallrikar ur Nobelservisen som vi fick när vi gifte oss för typ hundra år sedan, loppisfyndade gröna förrättstallrikar och skål från Gefle, bestick och vattenglas från Lagerhaus, vinglas och ljuslyktor från Iittala och blågrå linneservetter från Hemtex.

Gratinerad getosttoast är ett säkert kort. Enkelt att göra och fräscht på en bädd av sallad. Utstansade rundlar av rostat bröd, en skiva getost på och sedan några minuter högt upp i ugnen under övervärme. Använder getosten Président Sainte Maure i rulle som ger lagom små skivor till en mindre förrätt. Lägg upp på bädd av sallad, ringla över honung, balsamvinäger, olivolja och strössla över grovhackade valnötter. Därefter bjöd vi på mustig boeuf bourguignon efter recept här. Potatismos på mandelpotatis är suveränt gott till. Bon appétit!

Till kaffet en liten överraskning till mamma. Igår hade jag jobbmöte i Uppsala och köpte med mig hem grönglaserade Studentskor från konditori Ofvandahls. Min morfar var konditor med eget konditori i Norrköping och när mamma läste i Uppsala kopierade han de här chokladtryffelkakorna till sitt eget konditori. Kommer ihåg dem från när jag var barn. Stark chokladsmak och grön glasyr ovanpå.

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.