Hasselnötsgalette med päron

Jag tycker hasselnötter är så otroligt gott och den här galetten blev en riktig fullpoängare! Perfekta smaker på hösten med päron och hasselnötter. Smakar underbart till en kopp te på eftermiddagen efter promenaden eller som efterrätt efter en mustig höstgryta. En klick vispad grädde eller mjukrörd vaniljglass är gott till. Har ni förresten sett att träden har börjat skifta i olika färger? Höstkänsla.

Hasselnötsgalette med päron

Mördeg till botten:
100 gram mjukt smör
0,5 dl strösocker
1,5 dl hasselnötsmjöl (malda hasselnötter)
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader (ej varmluft).
Blanda smör, socker, hasselnötsmjöl, vetemjöl och salt och nyp ihop till en finfördelad smuldeg. Rör i ägget och arbeta ihop till en smidig deg. Om degen känns torr ta i en matsked vatten. Forma mördegen till en rund bulle. Låt vila i kylskåp en halvtimme.

Fyllning:
25 gram mjukt smör
1 dl hasselnötsmjöl (malda hasselnötter)
1 dl strösocker
1 litet ägg
1/2 tsk mortlade kardemummakärnor

2-3 päron
Några grovhackade hasselnötter

Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen.
Kavla ut degen till en rundel på ett bakplåtspapper.
Bred på fyllningen men lämna ca 4 cm till kanten.
Lägg på på tunna päronskivor.
Vik upp kanten försiktigt och tryck till mot päronen.
Strössla över hackade hasselnötter.

Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.

Fyllningen flyter ut så lämna några centimeter till kanten.

Vik upp kanten  försiktigt över päronen så att fyllningen håller sig kvar och göttar till sig med päronen.

Till sist lite florsocker på den avsvalnade galetten innan det är dags att njuta!

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.