Matlagningsdags igen och ett dukat bord

Då har vårt matlagningsgäng träffats igen och det är lika kul varje gång! Det har blivit glest mellan tillfällena på grund av pandemin men nu är vi förhoppningsvis igång igen med regelbundna träffar. Vi planerar menyn i förväg och de som är värdar för kvällen kommer med förslag på tema och maträtter. Lördagens tema hemma hos oss var klassiska svenska smaker som bestod av löjrom, rökt lax, västerbottenost, renstek, röding, rotselleri, potatis, blåbär och enbär. Ungefär så och i den ordningen!

Förrätten måste jag tipsa om, den blev såå god och så enkel att göra. Rökt renstek tillsammans med päron, blåmögelost från Gotland, ruccola, balsamvinäger och valnötter. Det går lika bra med något annat rökt kött från vilt. Jag fann hel rökt renstek på en välsorterad Coop som skivade den tunt.

Päroncarpaccio med rökt renstek, 6 personer

200 gram tunnskivad rökt renstek
2 fasta päron, hyvlade med mandolin
100 gram grönmögelost, mild men smakrik typ gorgonzola
1 liten påse ruccola
1 dl valnötter
olivolja
balsamvinäger

Fördela renstek, päron, ost och ruccola på ett fat. Ringla över balsamvinäger och olivolja. Strö över nötter. Klart!

Bordet var dukat i blått och gult och med en servis från min morfars bror som tyvärr gick bort i förtid. Den kompletta och vackra servisen har stått oanvänd i säkert 50 år, först hos min mormor och sedan hos min mamma. Det är så roligt att duka med denna för det finns tallrikar i fyra olika storlekar samt mängder med uppläggningsfat. Torkade påskliljor och tête-à-tête i äggkoppar fick pryda bordet.

Vi startade eftermiddagen med bubbel och västerbottencrustader i växthuset. Champagneskålarna är ett lyckat loppisfynd. Crustaderna gör alltid succé och endast händerna behövs för att få dem till munnen! Favorit i repris, recept här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.