Att duka ett bord i blek novembersol

Goda vänner kom över i lördags kväll och det var härligt att duka bordet samtidigt som solen spred sitt milda novemberljus genom rummet. Som vanligt plockar jag ihop en kär blandning av arvegods, loppisfynd och nytillskott till bordet. Vattenkaraffen kommer från mamma och de gröna vitvinsglasen är loppisfyndade, troligen Åseda Glasbruk. Mattallrikarna är från serien Camper från Lagerhaus. De mönstrade gröna keramikskålarna har jag kavlat fram på keramikkurs hos Ateljé 1030 i Hörte i Skåne. Jag har en hel trave fat som jag har tillverkat där.

Till den smakrika franska citronkycklingen fick jag tips på två olika vita viner med syra som skulle passa bra till ugnsstekt kyckling med smak av citron, dragon, fransk senap och lök. Det är verkligen en jättegod kycklingrätt som nästan sköter sig själv i ugnen, recept här.

Kanske årets sista trädgårdsbukett som innehöll vädd, två gräddvita knoppar från rosen White Night, stjärnflocka, rosenskära och blad från ananassalvia. Kryddan ananassalvia har så vackra blad och passar bäst till att dekorera med tycker jag. Doftar intensivt av ananas om man gnuggar bladen mellan fingrarna.

I söndags bakade jag en saftig äppelsockerkaka som serverades med vispad grädde smaksatt med konjak (2 dl vispad grädde/1 msk konjak). Mina snälla svärföräldrar kom över och hjälpte till med krattning och isättning av vinterfönster på terrassen.

Saftig sockerkaka med äpple

1 stort fast äpple, skalat
2 ägg
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
1,5 tsk kanel
100 gram smält smör

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Smöra och bröa en kakform 1,5 liter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel. Rör i mjölk och avsvalnat smör. Riv äpplet grovt och blanda i det. Häll smeten i formen och grädda i ca 35-40 minuter på galler längst ner i ugnen.

7 Comments

  1. Så fint ditt novemberbleka bord blev. Det är sällan det blir ljusa dukar på mitt höst och vinterbord. Jag får kanske tänka om där. gillar också kombinationen av de vackra egentillverkade gröna och de släta tallrikarna.

    • Karin

      Jag är precis tvärt om gällande dukarna, jag får försöka tänka om och använda mina mörka snygga dukar också. Jag dras alltid till det ljusa i inredningen.

    • Karin

      Tack! Det är ganska fantastiskt att man kan tillverka fina och användbara alster på en kurs när man är nybörjare. Fatet som kakan ligger på är en av mina favoriter. Kakan är saftig och god, lite som morotskaka fast med äpple istället, vore nog god med frosting på. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.