Min vita häst ville inte alls ha en midsommarkrans, som jag hade tänkt föreviga honom i. När jag kom ner till hagen med kamera och krans i högsta hugg hade han rullat sig och var helt övertäckt av lera. Hm… Kransen fick bli bordsdekoration i stället. Blev på något vis påmind om Oscar när han var liten som avskydde allt vad midsommarfirande och blomsterkransar hette.
Midsommaraftons lunch intogs traditionsenligt under regntunga skyar. Som förrätt hade jag gjort en kall laxpaj som brukar vara uppskattad.
KALL LAXPAJ
150 g kavring, riven/mixad
75 g smält smör
Fyllning:
6 gelatinblad
3 dl gräddfil
2 dl kesella/kvarg (tog 10%ig)
1 msk sirap
2-3 msk fransk senap
1 liten finhackad rödlök
1 dl hackad dill
200 g varmrökt lax, finfördelad
salt och peppar
Kallrökt lax, räkor, dill, citron mm att garnera med.
Blanda samman smör och kavring och tryck ut som en botten i springform med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 min. (Om gräddfilen/kvargen är riktigt fast räcker det med 4-5 blad gelatin.) Blanda samman alla ingredienserna till fyllningen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i lite vatten i kastrull på spisen. Ta ett par skedar av fyllningen och rör ut i gelatinet och rör ihop med resten av fyllningen. Häll fyllningen i formen. Ställ i kyl minst fyra timmar. Garnera med t ex lax, räkor, dill, citron. Botten med fyllning blir nästan bättre om den görs dagen innan så det är en bra rätt att ha förberedd i kylen.
Märkligt nog gjorde vädret en helomvändning på eftermiddagen och en försiktig sol trängde genom molnen och dagen avslutades i strålande solsked med prosecco på bryggan.
Igår på midsommardagen kom mamma, Fredik och Ewa och vi började lunchen med förrätt på bryggen. En härlig stund tillsammans i strålande solsken med en uppfriskande bris från vattnet. Svensk sommar när den är som bäst! Vädret är minst sagt omväxlande. Sedan hade vi en trevlig eftermiddag tillsammans med mina svärföräldrar som också kom förbi.
En underbar dag!
Vilken härlig midsommarhelg ni verkar ha haft. Vi har också haft det kanon!
Och den där bullfyllningen verkar vara to die for!
Kram Lena
Tack, ja, det var en fin dag igår! Ha en bra vecka! Kram