Kantarelltarte med taleggio och timjan

Tänk att det är sådan lycka att plocka kantareller i skogen och det absolut bästa är att får vara där tillsamman med Elisabeth som är hemma i Sverige på semester. När vi hade hästar och red långa turer långt inne i skogarna hittade vi fina kantarellställen som vi fortfarande försöker hitta tillbaka till.

Jag brukar göra en kantarelltarte med smördeg, kantareller och taleggio och den blir alltid lika uppskattad, antingen som förrätt eller i mindre bitar som tilltugg till drinken. Förra helgen åt vi den före kräftorna ute i mörkret och blåsten på en skärgårdsö, en riktigt mörkögd augustinatt!

Kantarelltarte med taleggio och timjan

25 gr smör + 25 gr smör
200-300 gr kantareller
1 liten finhackad gul lök
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl vispgrädde
2-3 msk finklippt färsk timjan
1 ark smördeg
150 gr taleggio
1 äggula
1 näve ruccola

Sätt ugnen på 180 grader, vanlig ugn.
Stek kantrellerna i smör tills de får lite färg. Ta upp dem och lägg åt sidan. Stek löken tills den blir genomskinlig. Ta stekpannan från värmen och rör i vitvinsvinäger, grädde och timjan. Rulla ut smördegen, ca 20x30cm, på ett bakplåtspapper och fördela blandningen ovanpå. Strö ut kantarellerna och skiva osten och fördela ovanpå. Strö på ytterligare lite timjan. Vik upp kanterna på smördegen och pensel dem med uppvispat ägg. Grädda tarten mitt i ugnen tills den blir gyllenbrun, ca 20 minuter. Toppa med ruccola och servera. Mums!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.