Kopparlunden eller gamla Metallverken som man säger

Häromdagen tog jag en promenad i Kopparlunden i Västerås. Området har en central plats i stadens industrihistoria som startade i slutet av 1800-talet. Nordiska Metallaktiebolaget och ASEA haft stora industrilokaler här med bl a tillverkning av metalldelar, ammunition och generatorer. Åsa Linderborgs målande beskrivningar i boken Mig äger ingen om hennes pappa metallarbetaren har säkerligen gjort stort intryck på många. Flera av byggnaderna i området är typiska representanter för sin tids industriarkitektur och jag fascineras av detaljrikedomen. Byggnaderna är bevarade och renoverade och området är idag en populär stadsdel för konsult- och it-företag genom Västerås Science Park.

Jag har en förkärlek eller snarare en förundran och nyfikenhet inför gamla industrimiljöer. Fantasin sätts i rörelse och jag kan nästan se framför mig hur arbetarna slet, deras ansiktsuttryck och tunga steg i den smutsiga och grova miljön. Säkerligen tänkte man inte då på de vackra detaljerna och utsmyckningen på de tegelröda byggnaderna. Slitna skyltar och traverser mellan husen påminner om det som var.

När vi flyttade till Västerås arbetade jag här i området som på den tiden mest bestod av tomma industrilokaler med krossade rutor. Dock var det gamla huvudkontoret redan då välbevarat och jag har gått in och ut många gånger genom den här dörren ovan till höger. En ynnest att få arbeta i en så vacker miljö.

Jag är på väg till Kopparlundens Bageri som tillverkar stadens godaste bröd och bullar. Här ringlar kön lång alla dagar och på seneftermiddagen är oftast de goda kardemummabullarna slut. Bageriet har funnits länge och var nästan före sin tid med surdegsbakat bröd utan traditionell jäst. Det är värt en omväg strax utanför själva stadskärnan.

6 Comments

 1. Ja visst är det fint bland Kopparlundens tegelbyggnader. Fina bilder. Jag har också arbetat där. En kort sejour på HSB när de precis flyttat dit. Sen 8 år på Bergströms Plattsättning med ekonomi ett extrajobb jämte mitt ordinarie med ekonomi i min mans företag.
  Slutade för två år sen drygt men till Kopparlundens bageri åker jag fortfarande. Deras danska rågbröd lyxar till vilken frukost eller vardag som helst. Så kul att de finns och utvecklas hela tiden. Har också besökt Culturen en hel del framförallt Elektra / Folkets bio eftersom de har så mycket bra film att visa. Gick också på tyskt språkcafé där några gånger för att hålla tyskan vid liv.
  Kram Annika

  • Karin

   Då har vi kanske setts på HSB, i början när jag arbetade som fastighetsmäklare var jag ofta där. Och Bergströms plattsättning gjorde våra badrum i fd huset. Nu är gemensamma nämnaren bageriet. Mina favoriter är kardemummabullarna och vallmoflätan 🙂

 2. Verkligen. Det är så fint där. Gillar också miljön och älskar att gå där och fantisera. Min första bekantskap med området var när jag pluggade på MDH och gjorde tentor där.

  Har varit på anställningsintervju på Norén & Lindholm (världens bästa rekryteringsbyrå för övrigt). Min särbo/sambo jobbar på området och har pratat om frukostfrallorna på bageriet.

  Kram Lena

  • Karin

   Ser man på, där har jag också varit på anställningsintervju 🙂 Alltså då måste han köpa hem något gott till er. Vallmoflätan är inte dum den heller. Kram

 3. Åh, älskar gamla tegelbyggnader med en historia! Fann din intressanta blogg genom en gemensam bloggvän – Halmhatt och mamelucker! Så många fina inlägg och bilder du bjuder på
  Varma hälsningar,
  Gunilla

  • Karin

   Hej Gunilla! Vad roligt att du tittar in här och varmt välkommen! Tack för berömmet och att du även tar dig tid att lämna en kommentar. Varm kram till dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.