Vildkaprifol och tulpaner

IMG_5827

Tulpaner, vildkaprifol, knoppar av syrener och nejlikor.

Årets första riktiga bukett kommer från trädgården med lite hjälp av några nejlikor från mataffären. Vildkaprifolen som växer intill hästhagarna är ljuvlig. Det gör nästan fysiskt ont att gå ner till hagen. Tankarna går till alla underbara stunder med hästarna. Underbara minnen och bilder på näthinnan. Fotografiskt minne. Tänk att man kan minnas sådana detaljer som hur ljuset föll i manen en tidig vårmorgon i början på april eller mönstret av rimfrost i pälsen i januari.

IMG_5797

Vildkaprifolen är egensinnig och växer med en okuvlig vilja. Tillsammans blir de tvinnande grenarna starka och den snärjer in sig i både eltråden och nyponbuskarna. Bladrosetterna kommer tidigt efter ytterligare en månad visar sig blommorna som doftar ljuvligt.

IMG_5944

Dubbla Blue diamond och ljuvliga vita Belicia med rosa kant. Shirley, Tulipa Finola, Antraciet och Groenland. Tulpanerna har poetiska namn. Jag vet inte riktigt än hur färgerna utvecklar sig. Jag valde toner i rosa, lila och vitt och köpte tulpanlökarna sent i höstas när de reades ut till halva priset. I den stora murarhinken som rymmer 15 liter har jag 20 lökar och i de mindre 10-liters hinkarna har jag 10 lökar. Egentligen kanske det ryms några fler. Jag planterar i vanlig blomjord och har gjort flera små hål i botten på hinkarna.

IMG_5939

Från november-december och ända till slutet av mars står hinkarna vid fönstret i stallet som mesta tiden håller noll grader. Jag vattnar försiktigt när jag planerar lökarna och sedan vattnar jag bara en gång till. I år när våren lät vänta på sig bar jag inte ut hinkarna förrän i slutet på mars och sedan har de stått här ute på terassen.

IMG_5785

IMG_5850

IMG_5812

IMG_5838

                            

I buketten finns tulpanen Antracit, svällande knoppar från lila och vita syrener, egensinniga grenar från vildkaprifol och några nejlikor. I hinken den dubbla tulpanen Blue diamond som jag med spänning väntar på att den skall slå ut. Den lägre senblommande heter Finola som skall ge dubbla ljusrosa blommor. Blomsterglädje och förväntan.

IMG_5941

2 Comments

    • Karin

      Åh Lisa. Det är jag som är tacksam för alla mysiga fikastunder hos dig. Älskar våra härliga samtalsämnen 😉 typ om fladdermöss och andra udda företeelser 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.